Ove web stranice koriste kolačiće da bi se pravilno prikazivale. Korištenjem naših web stranica, pristajete na spremanje kolačića na Vaš uređaj.

Otvori politiku privatnosti      Otvori sve dokumente politike e-privatnosti      Otvori GDPR dokumente

Petnaest godina FSC® certifikata

U Zagrebu je u utorak u zgradi Direkcije Hrvatskih šuma održan sastanak regionalnih koordinatora FSC-a na kojem je bilo govora o Aktualnostima iz područja certifikacije šuma. Ratko Matošević, direktor HŠ Consulta podnio je izvješće o posljednjem inspekcijskom pregledu od strane tvrtke Woodmark koje je prošlo jako dobro. Nakon obavljenih inspekcijskih pregleda Hrvatske šume d.o.o. su zadovoljile zadane uvjete i stekle pravo da i sljedećih pet godina svoje proizvode deklariraju kao FSC® certificirane. Ispravljene su sve nepravilnosti od prošle godine što je izvrsno jer s novim certifikatom koji traje do 2022. godine krećemo bez primjedbi, neopterećeni. Ipak treba imati na umu kako novi certifikat nosi i veliku odgovornost te da idući pregled treba dočekati spreman. Ovo je četvrti FSC® certifikat, što znači da je cjelokupna površina šuma već petnaest godina uključena u ovaj sustav.

Sam recertifikacijski audit je obavljen na području UŠP Našice (šumarije Koška, Slatina i Donji Miholjac), UŠP Požega (šumarije Požega, Velika i rasadnik Hajderovac) te UŠP Nova Gradiška (šumarije Nova Kapela i Nova Gradiška) a obavili su ga auditori Soil Association Certification, Milan Reška (Češka) i Cristina Laza (Rumunjska). Završni sastanak održan je u Planinarskom domu Jankovac na Papuku.

Kao naglasak za buduće djelovanje treba istaknuti kartiranje i monitoring HCFV i kartiranje zaštićenih vrsta i staništa. Tu je i pitanje upotrebe pesticida u uvjetima pojave novih štetnika, a ne treba zaboraviti niti stari problem uporabe rodenticida gdje su HŠ uputile zahtjev za izuzećem od zabrane korištenja za aktivnu tvar cink fosfid. Govora je bilo i insekticidnim mrežama za koje je napomenuto kako nije potrebno izuzeće za njihovo korištenje. Dobra vijest je i što je ublažena upotreba pesticida za rasadnike.

Na sastanku su raspravljene sve primjedbe koje su stigle od zainteresiranih strana i opći je zaključak kako je velika većina njih stigla jer zainteresirane strane nisu dovoljno dobro informirane. Kako bi se riješio taj problem, dogovoreno je kako se mora poboljšati komunikacija između zainteresiranih strana (mediji, građanstvo, institucije).

Na sastanku je također istaknuto kako su imenovani novi koordinatori za podružnice Osijek, Karlovac i Zagreb.

Okvirni idući interni pregledi mogu se očekivati za UŠP Karlovac i UŠP Osijek u listopadu; UŠP Ogulin, UŠP Sisak i UŠP Delnice u studenom te UŠP Buzet i UŠP Senj u prosincu.

Ovim auditom, važenje FSC® certifikata je produljeno za sljedećih pet godina, što je s jedne strane priznanje Hrvatskim šumama d.o.o., ali s druge strane i sigurnost i za preko 300 hrvatskih drvoprerađivača čiji izvozni poslovi ovise o visokokvalitetnoj i certificiranoj sirovini koja dolazi iz Hrvatskih šuma. Djelatnici HŠ Consulta zahvaljuju se svim regionalnim koordinatorima na odličnoj pripremi i izvrsno obavljenom poslu.

 

fsc 2017 certifikat