Ove web stranice koriste kolačiće da bi se pravilno prikazivale. Korištenjem naših web stranica, pristajete na spremanje kolačića na Vaš uređaj.

Otvori politiku privatnosti      Otvori sve dokumente politike e-privatnosti      Otvori GDPR dokumente

Šumska biomasa d.o.o. sklopila ugovor s Kaznionicom u Lepoglavi

Šumska biomasa d.o.o., tvrtka kćer Hrvatskih šuma d.o.o. sklopila je s Kaznionicom u Lepoglavi ugovor o opskrbi drvnom sječkom. Radi se o ugovoru o opskrbi 1000 tona drvne sječe, a vrijednost ugovora je 412.500 kuna.

Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatske šume d.o.o. su putem Šumske biomase d.o.o. odlučili u predstojećem razdoblju poraditi na razvoju javnog resursa šumske biomase stvaranjem pretpostavki za razvoj domaćeg tržišta drvne sječke i to preusmjeravanjem iste u javne ustanove (bolnice, škole, vrtići i sl.) za potrebe grijanja, čime bi se umanjio izvoz drvne sječke te bi se u Hrvatskoj zadržali svi ekonomski, okolišni i socijalni benefiti korištenja biomase.

Kako u Hrvatskoj više od 66 % javnih zgrada kao energent koristi fosilna goriva te kako Hrvatska uvozi 55 % potrebne energije što ju čini visoko ovisnom, ovaj ugovor dobar je smjer Ministarstva poljoprivrede koje preko tvrtke u svojoj nadležnosti namjerava tu ovisnost smanjiti. S druge strane Hrvatska raspolaže kvalitetnim i prirodnim šumama čijim tzv. potrajnim gospodarenjem nastaje značajna količina šumske biomase za mehaničku preradu i termičku uporabu.

Prvi korak je učinjen sklapanjem ugovora o opskrbi Kaznionice u Lepoglavi drvnom sječkom, za potrebe novog sustava grijanja. Ovim će se pridonijeti znatnoj uštedi proračunskih sredstava, uz doprinos zaštiti okoliša kroz smanjenje ispuštanja stakleničkih plinova za više od 900 tona CO2.

- Biomasa se, u kontekstu energetike odnosi na svu materiju, biljnog ili životinjskog podrijetla koja se može koristiti kao gorivo. Šumska biomasa je najstariji izvor energije, CO2 je neutralna, tj. sagorijevanjem iste se u okoliš ne oslobađa dodatna količina ugljičnog dioksida. Drvo tijekom svoga života za svoj rast i razvoj postupkom fotosinteze veže CO2 iz okoliša, i to upravo onoliko koliko ga se oslobađa prilikom izgaranja drveta. To su samo neke od činjenica koje idu prilog većoj uporabi šumske biomase, a što može biti jamac smanjenja ovisnosti o uvozu fosilnih goriva te stvaranju novih zelenih radnih mjesta odnosno uspostavi kružnog gospodarstva, - izjavio je na potpisivanju ugovora direktor Šumske biomase d.o.o. Mario Klobučar.

- Ovaj ugovor za Kaznionicu Lepoglava znači značajnu uštedu u izdavanjima za energiju, uz istovremeno poboljšanje uvjeta boravka zatvorenika u Kaznionici. Mi smo se do sada u zagrijavanju Kaznionice koristili fosilnim gorivom, a ovim ugovorom prelazimo na obnovljive izvore energije te suradnjom sa Šumskom biomasom d.o.o. želimo osigurati kvalitetu i kontinuitet opskrbe drvnom sječkom. Ovime doista možemo reći da smo „Zelena Kaznionica“ obzirom da smo prva ustanova ovakvog tipa koja će koristiti drvnu sječku za potrebe grijanja, - kazao je Upravitelj Kaznionice, Dražen Posavec.

lepoglava sjecka
Fotografija: Agrobiz