Ove web stranice koriste kolačiće da bi se pravilno prikazivale. Korištenjem naših web stranica, pristajete na spremanje kolačića na Vaš uređaj.

Otvori politiku privatnosti      Otvori sve dokumente politike e-privatnosti      Otvori GDPR dokumente

Održana početna konferencija projekta Red Faith

Baranjska županija u gradu Pečuhu u Mađarskoj bila je u četvrtak 14. prosinca domaćin početne konferencije projekta Red Faith koji je započeo 1. listopada ove godine. Drugi je to projekt na kojem surađuje Mađarska tvrtka Mecsekerdő i Hrvatske šume, no ovaj puta s hrvatske strane projekt provodi UŠP Osijek. Riječ je o projektu „Obnove biološke raznolikosti šuma pomoću zračnih videotehnologija“ ukupne vrijednosti 485.401,94 eura od kojih EU sufinancira 412.591,64 euro. Vodeći partner na projektu je Baranya Megyei Önkormányzat iz Pečuha dok su partneri na projektu Mecsekerdő ZRT iz Pečuha te Hrvatske šume d.o.o., UŠP Osijek i Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta J.J. Strossmeyera u Osijeku.

Projekt je nastao iz potrebe za efikasnijim, kompleksnijim i detaljnijim procesom rekognosticiranja i pregleda terena šuma i šumskog zemljišta. Slike iz zraka omogućavaju boljem razumijevanju kompozicije šume, posebno krošnji. Zračni monitoring pruža mogućnost bolje prevencije širenja invazivnih vrsta, bržu reakciju na ugroze šume od insekata, bolesti ili ljudi, analizira rezultate korištenja kemijskih sredstava i ostalih uzgojnih radova, prikazuje štete od suše i požara, upozorava na mogućnosti poplave i prati njeno širenje, te moguće zastoje, pomaže pri uređivanju šuma, procjenjuje stanje biomase, itd.

Na službenom predstavljanju, istaknuto je kako su Baranjska županija iz Mađarske zajedno s Osječko-baranjskom županijom iz Hrvatske povukle najviše sredstava iz EU fonda prekogranične suradnje stoga su partneri iz ove dvije županije i najpoželjniji. Hrvatska i Mađarska trebaju blisko surađivati pogotovo na području zaštite okoliša a upravo ovaj projekt znak je da se suradnja pojačava i na tom polju. Očekivani rezultati u 20 mjeseci trajanja projekta su digitalne vegetacijske karte pojedinih vrsta s posebnim naglaskom na invazivne vrste, Metodološki sažetak u korištenju zračnih tehnologija te akcijski planovi šumarskih tvrtki s obiju strane granice.
Projekt menadžerica Yvette Szabados predstavila je prisutnima projekt Red faith koji će trajati do kraja svibnja 2019. godine. Uz brojne aktivnosti na monitoringu šuma gdje će se u sklopu projekta nabavljati i dron, provest će se brojne edukativne i PR aktivnosti.

Početnoj konferenciji prisustvovao je i član Uprave Hrvatskih šuma Igor Fazekaš koji je prisutnima predstavio tvrtku Hrvatske šume. Istaknuo je suradnju šumara s obje strane granice kao i cijele regije kao primjer pozitivnog načina rješavanja problema u struci te pozitivne komunikacije na projektima koji imaju širi društveni interes. Uvjeren je kako će ova suradnja donijeti još projekata čime će dvije šumarske tvrtke postati najjači igrači u regiji u povlačenju EU sredstava.

Projekt s hrvatske strane provodi Boris Ljubojević, stručni suradnik za strateški razvoj i upravljanje organizacijskim poslovima. On je u svome govoru istaknuo prilagodbu klimatskim promjenama kao važan izazov Europske unije. Šume u Europi su ugrožene a važan korak u njihovom očuvanju kvalitetan je monitoring. Istaknuo je aktivnosti koje će hrvatska strana provesti s posebnim naglaskom na stručni šumarski dio kao i na analizu postojećeg monitoringa. Za potrebe projekta nabavit će se dron a za potrebe edukacije renovirat će se stara Lugarnica u mjestu Tikveš. Pokrenut će se i internet stranica, a na terenu će se raditi na suzbijanju invazivnih vrsta. Želja je novim tehnologijama uvesti šumarske tvrtke u 21. stoljeće.

red01

red02

red03

red04