Ove web stranice koriste kolačiće da bi se pravilno prikazivale. Korištenjem naših web stranica, pristajete na spremanje kolačića na Vaš uređaj.

Otvori politiku privatnosti      Otvori sve dokumente politike e-privatnosti      Otvori GDPR dokumente

HŠ d.o.o. i Udruženje drvoprerađivača pri HGK potpisale Pismo razumijevanja

„Nakon uspješnih pregovora, Hrvatske šume d.o.o. i Udruženje drvno-prerađivačke industrije HGK potpisali su Pismo razumijevanja za ugovaranje okvirnih i godišnjih ugovora za kupoprodaju trupaca kojim se određuje transparentna raspodjela drvnih trupaca po svakom proizvođaču, koji će moći izračunati koliko trupaca će primiti te planirati svoju proizvodnju“, istaknuli su na konferenciji za medije 27. prosinca predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije Danijel Smiljanić, član Udruženja Ivić Pašalić i predsjednik Uprave HŠ d.o.o. Krunoslav Jakupčić. „Male pilane, koje čine 96% ukupnog broja proizvođača, prema sporazumu dobit će povećanje drvne sirovine za 20%, a finalni proizvođači namještaja dobit će 25% rabata na sve vrste drvne sirovine. Pronašlo se i rješenje da se osigura 20.000 kubičnih metara hrasta lužnjaka za projekt proizvodnje namještaja u Vukovaru, istaknuo je Smiljanić.

U Pismu se, među ostalim, proklamira strateško opredjeljenje Udruženja prema kružnoj ekonomiji velikog broja malih i srednjih subjekata, naročito u ruralnim područjima Hrvatske jer se tako stvaraju pretpostavke za ekonomski rast i razvoj te ostanak stanovništva na tim područjima.

„Ovaj je sporazum od posebne važnosti i na njemu se u okviru Udruženja radilo već godinu i pol dana. Želimo pokazati da se u Hrvatskoj stvari mogu mijenjati na bolje, a on može biti predložak i za druge industrije“, istaknuo je član Udruženja Ivić Pašalić dodajući da drvo-proizvođači u RH, koji zapošljavaju 23.000 radnika i čine 10 posto hrvatskog izvoza, imaju pravo tražiti od državnih tijela da odlukama i mehanizmima pomognu hrvatsko gospodarstvo.

„Pismo razumijevanja je dokument potpisan na 10 godina i to je vrijeme u kojem je potrebno provesti restrukturiranje drvne industrije koja će biti ili perjanica razvoja ili tek sirovinska osnova“, rekao je Pašalić dodajući kako će Udruženje krenuti i korak dalje te će sami napisati prijedlog zakona o industrijskoj preradi drva.

Predsjednik Uprave HŠ d.o.o. Krunoslav Jakupčić istaknuo je da Hrvatske šume gospodare s dva milijuna hektra šuma po strogim ekološkim, socijalnim i gospodarskim kriterijima što je od posebne važnosti za naše klijente, drvoprerađivače, dodajući kako su u pregovorima u obzir uzeli stanje u drvo-prerađivačkom sektoru - slabija tehnologija od konkurencije i inovativnost, nedostatak sredstava za marketing, pitanje tečaja, nedovoljna suradnja s dizajnerima, a također i niske cijene drva koja je umjesto da potakne rast i konkurentnost drvne industrije, dovodila do izvoza polu-proizvoda pa čak i drvne sirovine. „Naša odluka da se u Pismu razumijevanja jedan dio sirovine cjenovno korigira nije bila jednostavna no pregovorima se došlo do cilja“ rekao Jakupčić te dodao da su cijene trupaca povećane i to za hrast lužnjak 9,4% u 2018. i za isti iznos u 2019. godini, hrast kitnjak 4,7% za obje godine te za bukvu i ostale tvrde listače po 2,5% u 2018. i 2019 godini. „Korekcija cijena je bila potrebna osobito za hrast lužnjak za kojim je velika potražnja. Paradoksalno, u Hrvatskoj je cijena drva godinama bila niska, no umjesto da to potakne razvoj drvne industrije, dogodilo se obratno – dobar dio drvoprerađivača izvozio je poluproizvode, čak i sirovinu. Smatramo da su nove cijene poticajne i smanjuju pritisak na hrast lužnjak čija je proizvodnja ograničena. Finalistima će cijena biti niža i doći će do razvoja drvoprerađivača s višim stupnjem finalizacije, većeg zapošljavanja, povećanja izvoza i očuvanja ruralnog kraja“, istaknuo je Jakupčić te je napomenuo kako 2. siječnja sljedeće godine kreće Javni poziv za sklapanje ugovora.

Hrvatske šume i Udruženje drvno-prerađivačke industrije HGK kreću i u brendiranje hrvatskog hrasta lužnjaka, koji je u svijetu cijenjen ali kod nas nije prepoznat. „Vrijeme je da se hrast lužnjak dovede na mjesto koje mu pripada te mu vrati stara slava“, kazao je Jakupčić.

pismo razumj 1

pismo razumj 2