Ove web stranice koriste kolačiće da bi se pravilno prikazivale. Korištenjem naših web stranica, pristajete na spremanje kolačića na Vaš uređaj.

Otvori politiku privatnosti      Otvori sve dokumente politike e-privatnosti      Otvori GDPR dokumente

U Zagrebu održana 8. međunarodna energetska konferencija o biomasi

Iako se u Hrvatskoj proizvodi 1 posto ukupne svjetske proizvodnje peleta, proizvodnja energije iz biomase i dalje je zanemariva. Hrvatska izvozi 85 posto ukupne proizvodnje peleta dok 15 posto proizvedenih količina koje se prodaju na domaćem tržištu uglavnom otpada na građanstvo koje je shvatilo kako im je ovaj energent povoljniji od grijanja na fosilna goriva. To svakako treba promijeniti i to jačanjem svijesti o koristima uporabe peleta, pogotovo u javnom sektoru koji nije prepoznao prednosti biomase kao jednog od glavnih zelenih energenata. Upravo je tim povodom predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić naglasio kako su Hrvatske šume već kupile 40 peći za grijanje na pelet a do kraja godine planirano je doći do brojke od 100 peći koje bi se instalirale u prostore u kojima posluju Hrvatske šume, kojima će se zamijeniti postojeći sustavi grijanja na fosilna goriva.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić najavio je novu energetsku strategiju u kojoj će svoje značajno mjesto naći sva četiri oblika zelene energije: voda, vjetar, sunce i drvo.

Raoul Cvečić Bole, predsjednik Hrvatske udruge biomase CROBIOM naglasio je kako se mnogi sektori hvale izvoznom orijentacijom što doprinosi ukupnoj trgovinskoj bilanci no u ovome slučaju to ne bi trebao biti prioritet. Prijevoz peleta u inozemstvo znatno diže troškove prijevoza a utječe i na ukupnu energetsku bilancu ovog proizvoda. Stoga smatra bizarnim da se pojedine javne ustanove koje se nalaze u neposrednoj blizini ovog energenta griju na fosilna goriva.

Predsjednik svjetske asocijacije za bioenergiju Remigijus Lapinskas, zaključio je kako Hrvatska ima važnu ulogu i veliki potencijal kada se govori o biomasi a s obzirom da se nalazimo u regiji koja obiluje šumom, logičan je i razvoj industrije koja prati taj sektor poput proizvodnja peći na pelet i učinkovitih sustava korištenja biomase.

energetska konferencija01

energetska konferencija02

energetska konferencija03