Ove web stranice koriste kolačiće da bi se pravilno prikazivale. Korištenjem naših web stranica, pristajete na spremanje kolačića na Vaš uređaj.

Otvori politiku privatnosti      Otvori sve dokumente politike e-privatnosti      Otvori GDPR dokumente

Održana konferencija Državno a efikasno

Vrlo zanimljiva konferencija pod nazivom „Državno a efikasno“ održana je u utorak 8. svibnja u zagrebačkom hotelu Westin u organizaciji časopisa Lider. Kako je u uvodnim riječima naglasio glavni urednik časopisa Lider Miodrag Šajatović, cilj ove konferencije je potaknuti raspravu kakva državna poduzeća trebamo, pogotovo jer je danas u medijima postalo popularno prozivati državne tvrtke za apsolutno sve negativno što se događa u državi. Samim time, smatra Šajatović, iznositi tezu kako državno može biti efikasno nije popularna tema. Ipak, naglasio je kako postoje primjeri gdje državno može biti itekako efikasno, a kao dokaz naveo je da panelisti konferencije upravljaju poduzećima s prihodima od 2 milijarde eura.

Darko Tipurić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu na pitanje može li državno biti efikasno te je odgovorio potvrdno, no postavio je pitanje može li biti u Hrvatskoj, naglasivši pri tom kako je udio vlasničkog udjela državnih tvrtki na globalnoj razini u porastu. Istaknuo je kako upravljanje javnim dobrom, vodama, šumama, nerijetko završava loše nakon privatizacije. Rizici privatizacije često se zaboravljaju. Država može i treba biti aktivan vlasnik. Privatizacija je bitna, ali ne pod bilo koju cijenu. Ako pogledamo skandinavske zemlje, vidimo da postoji balans između različitog oblika vlasništva. Privatizacija ne može biti razlog lošem upravljanju nekog državnog poduzeća.

Teško da ćemo doći do jednoznačnih rješenja. Postoji niz otvorenih tema, niz otvorenih dilema. Pitanje ne bi trebalo biti privatizirati ili ne, nego što, kada i kako. Nešto definitivno treba biti javno, nešto definitivno biti privatno, rekao je je Lajoš Žager, izaslanik predsjednice RH, otvarajući konferenciju.

Ministar državne imovine Goran Marić, pohvalio je časopis Lider za inicijativu na ovu temu naglasivši kako učinkovitost poduzeća ne ovisi o strukturi vlasništva već o načinu upravljanja. Ipak, istaknuo je kako nema nikakvog smisla da su hoteli u vlasništvu države isto kao što nema nikakvog smisla da su Hrvatske šume u privatnom vlasništvu. Ministar Marić održao je predavanje gdje je predstavio poteškoće u upravljanju državnom imovinom istaknuvši kako se te poteškoće neće riješiti same od sebe već je za to potrebna inicijativa, stoga je važnost Ministarstva državne imovine neupitna.

Ključni upravljački problem državnih poduzeća je kako pomiriti društveni interes i maksimiziranje dobiti, rekao je Davor Labaš, docent na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu te dodao kako država treba imati aktivnu vlasničku ulogu i u korporativnom upravljanju, treba vršiti benchmarking uspješnosti, treba poticati razvoj i implementacije tehnoloških inovacija i mjera inovativnosti. Usto treba uskladiti aktivnosti korporativne odgovornosti u skladu s SDG ciljevima, orijentirati se na praćenje okoline i rizika te transparentnost poslovanja i integrirano izvješćivanje.

Uslijedila je panel rasprava u kojoj je među ostalima sudjelovao i predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić koji je među glavnim ciljevima poduzeća istaknuo povećanje vrijednosti šuma dok profit dolazi kao nusprodukt te da su kriteriji uspješnosti njihove tvrtke jasno mjerljivi i da su definirani biološkom njegom i obnovom šuma. Moderatora je zanimalo imaju li državne tvrtke zadane ciljeve od vlasnika gdje je Jakupčić napomenuo kako bi bilo dobro da vlasnik, u ovome slučaju država, istakne koji su to prioritetni ciljevi. Da li je to profit, regionalno zapošljavanje, zaštita šuma od elementarnih nepogoda i štetnika ili nešto drugo.

konferencija01

konferencija02