Održana konferencija za medije o pripremama za protupožarnu sezonu 2020.

Danas, 2. lipnja 2020., u uredu Hrvatske vatrogasne zajednice održana je konferencija za medije na temu „Spremnost sustava za požarnu sezonu 2020“. Hrvatske šume za 2020. godinu izradile su Plan zaštite šuma od požara u skladu s Pravilnikom zaštite šuma od požara (NN 26/03), Pravilnikom zaštite šuma od požara HŠ d.o.o. i zaduženjima po točkama iz Programa aktivnosti o provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za RH u 2020. godini. Na konferenciji su od strane Hrvatskih šuma sudjelovali predsjednik Uprave Krunoslav Jakupčić i rukovoditeljica Službe za ekologiju Jasna Molc.

Predsjednik Uprave Jakupčić u svom je izlaganju jasno naglasio kako je jedan od glavnih ciljeva Hrvatskih šuma spas državnih šuma u našem mediteranskom području, a koje su izuzetno ugrožene uslijed klimatskih i drugih promjena, prije svega velikih suša, a čime je vlaga u biljkama mala te one postaju odlično gorivo ukoliko dođe do požara. Preventivno djelovanje ključ je uspjeha u borbi protiv požara. Hrvatske šume tijekom čitave godine provode preventivne aktivnosti u cilju zaštite šuma od požara. Tu se misli na radove čišćenja šumskih sastojina, prorede, uklanjanje suhog granja te posebno izgradnju i održavanje postojećih protupožarnih prometnica. U ovoj godini kresanje grana i njihovo uklanjanje na području krša obavit će se na približno 370,00 ha površine. Motriteljsko-dojavna služba bit će uspostavljena od 1. lipnja do 30. rujna, a šume koje su procijenjene na najviši mogući I. stupanj opasnosti od požara imat će osigurano danonoćno motrenje od 0-24 sata u tom periodu. Motrenje i dojava požara na području krša provodi se na 176 motrionica i 14 čvrstih objekata. Na mjestima i područjima koja su pogledom nedostupna osigurava se i ophodarsko-dojavna služba pješice i vozilima. Pored radnika Hrvatskih šuma planirano je zaposliti u tijeku protupožarne sezone radnike na određeno vrijeme. U svrhu protupožarne preventive koriste se postojeće infrastrukture, gospodarske prosjeke, protupožarne prosjeke i protupožarne prosjeke s elementima šumske ceste koje se svake godine održavaju. Zaključno sa 2019. godinom izgrađeno je ukupno 5.530,56 km protupožarnih prosjeka s elementima šumske ceste, od toga na području krša 3.797 km. U 2020. godini planira se izgradnja dodatnih 122,44 km novih protupožarnih prosjeka s elementima šumske ceste. Za provođenje svih ovih i drugih mjera zaštite šuma od požara planira se utrošiti oko 126 mil kn, uključujući video-nadzor.

Na konferenciji je plan i program predstavio i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, a koji je Hrvatska vatrogasna zajednica odradila u sklopu priprema za ovu protupožarnu sezonu sukladno “Programu aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku” od 3. siječnja ove godine. Tucaković je rekao kako je kriza zbog pandemije koronavirusa usporila i odgodila neke aktivnosti, primjerice terenske vježbe vatrogasaca, ali ne i odgodila iste. Vlasta Tutiš i Lovro Kalin iz Državnog hidrometeorološkog zavoda najavili su natprosječno toplo ljeto, s manjom ili prosječnom količinom oborina u ljetnim mjesecima, što svakako treba uzeti kao dodatan oprez pri provođenju mjera zaštite od požara.

Zaštita šuma od požara briga je šumara, vatrogasne zajednice, ali i čitavog društva. Bez suradnje svih subjekata protupožarne zaštite u Republici Hrvatskoj, medija i zajednice u cjelini, uspjeh u prevenciji požara i savladavanju opasne vatrene stihije bio bi mnogo nedostižniji. Nadamo se da sezona pred nama neće biti zahtjevna te da će biti odraz našeg osobnog pozitivnog ponašanja u prirodi.

pp sezona2020 2

pp sezona2020 3