Ove web stranice koriste kolačiće da bi se pravilno prikazivale. Korištenjem naših web stranica, pristajete na spremanje kolačića na Vaš uređaj.

Otvori politiku privatnosti      Otvori sve dokumente politike e-privatnosti      Otvori GDPR dokumente       O kolačićima

Međunarodni simpozij o smokvama u rasadniku Frančeskija


 Ovoga tjedna je u Rovinju održan VI. Međunarodni simpozij o smokvama u organizaciji Međunarodnog društva hortikulturalnih znanosti i tvrtke Skink na kojem je prisustvovalo više od sto sudionika iz cijeloga svijeta, mahom predstavnika uglednih svjetskih sveučilišta i instituta. Tijekom četiri dana trajanja simpozija sudionici su između ostalog posjetili rasadnik Frančeskija koji posluje u sklopu Hrvatskih šuma, UŠP Buzet u kojem se nalazi jedna od najvećih ali i najmodernijih plantaža smokava u Istri koja je opremljena sustavom za navodnjavanje, sofisticiranom hidrometeorološkom postajom te hladnjačom. Sudionike su u rasadniku pozdravili voditelj buzetske podružnice Predrag Trope i rukovoditeljica rasadnika Frančeskija Ester Brajković – Vladilo. Voditelj Trope predstavio je poslovanje hrvatskih šuma i UŠP Buzet istaknuvši kako je ponosan na rasadnik Frančeskiju i njegov značaj za Istarsku županiju jer se tu snabdjevaju sve vodeće turističke tvrtke i gradovi dok inženjeri Hrvatskih šuma sudjeluju u planovima okoliša u gotovo svim istarskim gradovima. Ester Brajković – Vladilo prisutnima je dala osnovne podatke o rasadniku istaknuvši njegovu primarnu namjenu u proizvodnji šumskih sadnica ali i sve veći značaj u proizvodnji smokava i maslinova ulja a u planu je te dvije grane dodatno i proširiti. Upravo će nasad smokava ove godine biti proširen za dodatna 3 ha čime se očekuje da će proizvodnja svježih smokava kroz nekoliko godina prijeći razinu od 10 tona čime ćemo postati vodeći proizvođač ovoga voća u Hrvatskoj. Sudionici simpozija obišli su rasadnik gdje su imali prilike kušati zrele plodove smokava s kojima su bili oduševljeni.

smokva01

  smokva02

 smokva03

 smokva04