Ove web stranice koriste kolačiće da bi se pravilno prikazivale. Korištenjem naših web stranica, pristajete na spremanje kolačića na Vaš uređaj.

Otvori politiku privatnosti      Otvori sve dokumente politike e-privatnosti      Otvori GDPR dokumente       O kolačićima

Početna konferencija projekta Naturavita


 

U Osijeku je održana početna konferencija projekta Naturavita čiji su korisnik Hrvatske šume dok su partneri na projektu Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Hrvatske vode te Javna ustanova Park prirode Kopački rit. Projekt Naturavita provodit će se u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija za razdoblje 2014.-2020. Ukupna vrijednost Projekta je 376,8 milijuna kuna. Ukupna vrijednost prihvatljivih troškova je 369,6 milijuna kuna od čega 85 % odnosno 314,1 milijuna kuna čine bespovratna sredstva iz Kohezijskog fonda. Razdoblje provedbe Projekta je od 23. lipnja 2015. godine do 23. rujna 2023. godine. Riječ je o najvrjednijem projektu zaštite okoliša u regiji koji se u potpunosti provodi na području Osječko – baranjske županije te obuhvaća šume i šumska zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima, na području Parka prirode Kopački rit i u Regionalnom parku Mura – Drava. Konferenciju je uvodnim riječima započeo član Uprave Igor Fazekaš naglasivši kako je projekt nastao kao posljedica ratnih djelovanja te zagađenosti minama u zaštićenim područjima Natura 2000 što je onemogućavalo provedbu iste te sprječavalo redovno upravljanje šumskim područjima. Iskazao je zadovoljstvo što je do sada razminirano gotovo cijelo područje od očekivanih 2.536 ha što omogućuje Hrvatskim šumama da započnu sa svojim aktivnostima u sklopu projekta te da je na 85 ha sadnja već obavljena. Projekt je prisutnima predstavila voditeljica projekta Marija Herceg naglasivši pri tome važnost ovakvih projekata za regionalni razvoj. Predstavivši do sada ostvarene rezultate, aktivnosti i očekivanja saznali smo kako će se biološka obnova provesti na 1.021 ha što uključuje zamjenu sastojina stranih vrsta, sastojinama autohtonih vrsta na 441 ha, obnovit će se i izgraditi protupožarna infrastruktura, uspostavit će se edukacijska infrastruktura, provest edukacija u svrhu podizanja svijesti o opasnostima od mina te provesti zaštita voda i od voda ovisnih ekosustava. Za sudionike konferencije organiziran je terenski obilazak projektnog područja gdje je prisutnima upriličena pokazna vježba pirotehničara MUP-a a obišli su dijelove na kojima se već nalazi mlada šuma zasađena u sklopu projekta.

naturavita 4logotipa

naturavita os01

naturavita os02

naturavita os03