Održana konferencija za medije o pripremama za protupožarnu sezonu 2019.

U četvrtak 30. svibnja, u uredu Hrvatske vatrogasne zajednice, održana je konferencija za medije na temu „Spremnost sustava za požarnu sezonu 2019“. Na konferenciji su od strane Hrvatskih šuma d.o.o. sudjelovali predsjednik Uprave Krunoslav Jakupčić i rukovoditeljica Službe za ekologiju Jasna Molc. Ostali sudionici, partneri u provođenju mjera u zaštiti šuma od požara, bili su Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske, brigadni general Krešo Tuškan, zapovjednik Zapovjedno-operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga, bojnik Tomislav Vacenovski, zapovjednik Protupožarne eskadrile, dr.sc. Branka Ivančan-Picek, ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda i dr.sc. Vlasta Tutiš, načelnica Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze.

Predsjednik Uprave Jakupčić naglasio je kako je i ove godine osnovni cilj Hrvatskih šuma preventivnim mjerama i aktivnostima spriječiti nastanak požara i time sačuvati šume u svim dijelovima Hrvatske.
- Svi djelatnici su uključeni u preventivne aktivnosti, a dodatno ćemo zaposliti oko 320 djelatnika na motrenju na 200-tinjak motrionica. Prošle godine je nabavljen sustav za ranu detekciju požara sa 92 nadzorne kamere, u 2019. godini napravit ćemo još 75 km protupožarnih prosjeka, a dodatno ćemo uložiti financijska sredstva za održavanje oko 750 km protupožarnih prosjeka. Hrvatske šume će u ovoj godini uložiti oko 100 milijuna kuna za protupožarnu zaštitu. Na kraju mogu samo zaključiti da su Hrvatske šume spremne za protupožarnu sezonu – rekao je Jakupčić.

Glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković predstavio je glavne zadatke koje je Hrvatska vatrogasna zajednica odradila u sklopu priprema za ovu protupožarnu sezonu, a sukladno “Programu aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku”. Programom su integrirane sve aktivnosti subjekata u cilju učinkovitijeg djelovanja pri gašenju požara na otvorenom prostoru. Tucaković je upoznao prisutne s promjenama u sustavu, zahvaljujući kojima Hrvatska vatrogasna zajednica preuzima poslove vatrogastva koji su bili u djelokrugu bivše Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Na kraju konferencije Tucaković je rekao kako će se zbog kišnog vremena o početku protupožarne sezone tek odlučiti, no zbog bujne vegetacije i najavljenog toplog ljeta, mogu se očekivati određeni problemi tijekom sezone.

Po završetku prezentacije, potpisan je Protokol o načinu komunikacije između Hrvatske vatrogasne zajednice i Hrvatskih šuma d.o.o. sa svrhom što kvalitetnije razmjene informacija vezanih za gašenje šumskih požara i mogućih ekoloških akcidenata u šumama i šumskim zemljištima u vlasništvu Republike Hrvatske te Sporazum o suradnji između HVZ-a i DHMZ-a na unapređivanju meteorološke i hidrološke djelatnosti u Republici Hrvatskoj. Branka Ivančan-Picek rekla je kako je Državni hidrometeorološki zavod spreman za početak protupožarne sezone 2019., u sklopu koje je izrađena nova internet stranica sa svim informacijama potrebnim vatrogascima za rad na terenu, posebice indeksi opasnosti od požara te tjedne i mjesečne prognoze. Iako je u svibnju pala rekordna količina kiše, ljetne prognoze za sada pokazuju kako nas čeka nadprosječno toplo ljeto – naglasila je Ivančan – Picek. Na kraju konferencije Tucaković se osvrnuo na veliki broj požara od početka godine, unatoč kišovitom vremenu. No, zbog bujne vegetacije i najavljenog toplog ljeta, mogu se očekivati određeni problemi u sezonu, a koji će se nadvladati zajedničkim snagama.

pp sezona