Ove web stranice koriste kolačiće da bi se pravilno prikazivale. Korištenjem naših web stranica, pristajete na spremanje kolačića na Vaš uređaj.

Otvori politiku privatnosti      Otvori sve dokumente politike e-privatnosti      Otvori GDPR dokumente       O kolačićima

Održana 16. Drvno-tehnološka konferencija

U organizaciji Hrvatskog drvnog klastera i udruge CROBIOM, 3. i 4. lipnja održana je 16. Drvno-tehnološka konferencija, na kojoj su aktivno sudjelovale i Hrvatske šume d.o.o. Tradicionalno sektorsko okupljanje u Opatiji je okupilo 300 važnih drvoprerađivača, šumara, političara, predstavnika institucija, akademskih stručnjaka i brojne predstavnike medija. Konferenciju je u ime predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović otvorio Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić. Na otvorenju konferencije predsjednik Uprave HŠ d.o.o. Krunoslav Jakupčić izjavio je da su Hrvatske šume d.o.o. tijekom proteklih mjeseci proizvele i svojim klijentima isporučile veći dio ugovorenih količina te da se situacija na tržištu drvom stabilizirala. Pritisak na hrast u usporedbi s proteklim godinama ipak se smanjio, tako da su se pojavili čak i tržišni viškovi koji su ponuđeni na licitacijama te su i kupci koji nemaju ugovor bili u prilici kupiti sirovinu. Naglasio je da zbog ubrzanih klimatskih promjena dolazi do katastrofalnih posljedica po šumu i okoliš, do te mjere da je ugrožen opstanak pojedinih vrsta drveća, ponajviše poljskog jasena.

Predsjednik Hrvatskog drvnog klastera Stjepan Vojinić kazao je da su napokon dodana vrijednost, inovacije i nove tehnologije u fokusu drvoprerađivačkog i šumarskog sektora, što je značajan napredak u odnosu na prethodne godine kada se na skupovima prvenstveno raspravljalo o sirovini i cijenama. Pohvaljena je suradnja sa Hrvatskim šumama d.o.o. kao glavnim partnerom jer je ostvareni dijalog urodio Pismom razumijevanja i uvođenjem reda i transparentnosti u raspodjelu sirovine.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Željko Kraljičak zahvalio je drvoprerađivačima na naporima koje ulažu kako bi ovaj sektor i u domaćem gospodarstvu postao adekvatno prepoznatljiv, a posebnu zahvalu izrazio je zbog svih ljudi koje su drvoprerađivači zaposlili i kojima isplaćuju plaće, a njih je preko 30.000. Također je poručio kako su politike dužne slušati gospodarstvenike u kreiranju i provođenju zakona.

Proizvodnja energije iz drva dobiva važno mjesto u provođenju zajedničke klimatske politike EU. Predsjednik udruge CROBIOM Davor Zec istaknuo je kako se navedena udruga zalaže za porast upotrebe drveta kao energenta. Biomasa može osigurati sigurnost opskrbe energijom iz obnovljivih izvora, ali i razvoj gospodarstva kroz zapošljavanje na ruralnim područjima, kazao je pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Domagoj Validžić te najavio kako ministarstvo intenzivno radi na podzakonskim aktima, što uključuje konzultacije za energetsku strategiju te uvođenje premijskog sustava za obnovljive izvore energije do kraja ove godine. Ključna poruka konferencije provlačila se kroz sve rasprave, a glasi da država treba prepoznati drvnu industriju kao stratešku gospodarsku granu i pomoći joj da se nesmetano razvija.

Drugi dan konferencije održana je zajednička tematska sjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora i Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i prehranu Slovenskog parlamenta, na kojoj se govorilo o posljedici šteta prirodnih nepogoda u šumama u Republici Hrvatskoj i Republici Sloveniji i planiranje zaštite šuma u budućnosti.

16 drvnoteh konferencija 1

16 drvnoteh konferencija 2