Ove web stranice koriste kolačiće da bi se pravilno prikazivale. Korištenjem naših web stranica, pristajete na spremanje kolačića na Vaš uređaj.

Otvori politiku privatnosti      Otvori sve dokumente politike e-privatnosti      Otvori GDPR dokumente       O kolačićima

Redoviti obilazak Medvednice nakon oluje Rea

Nastavlja se sanacija olujnim nevremenom pogođenog područja u parku prirode Medvednica

 

U svibnju ove godine ciklona Rea napravila je veliku štetu na Medvednici i u park šumama grada Zagreba. Iako je oluja zahvatila puno veće područje od oluje Teodor iz 2013. godine, šteta je ipak manja negoli je bila prije 6 godina, kada je u nekoliko naleta vjetra stradalo više od 60.000 kubičnih metara drvne sirovine. Radovi na sanaciji krenuli su odmah po smirivanju vremena, a kako bi javnost bila upućena u stanje nevremenom pogođenih šuma, Hrvatske šume d.o.o. 23. svibnja održale su press konferenciju. Namjera nam je i dalje redovito informirati javnost o svim našim radovima na sanaciji i stanju šumskih sastojina nakon olujnog nevremena, zbog čega su Hrvatske šume d.o.o. u utorak 23. srpnja, za predstavnike medija organizirale nastavak pregleda terena u parku prirode Medvednica. Uoči samog polaska na Medvednicu, voditelj zagrebačke Podružnice Damir Miškulin i revirnik Dalibor Babić održali su kratku prezentaciju o radovima koji su u tijeku.

Svi radovi koji se u šumama provode obavljaju se s ciljem vraćanja terena u prvobitno stanje, zadržavanje vrijednosti šuma te unapređenja njihovog zdravlja i vitalnosti uz omogućavanje daljnjeg održavanja prirodne struktura šume, stabilnosti, biološke raznolikosti i mogućnost prirodne obnove.

Hrvatske šume razumiju zabrinutost građana zbog odvijanja radova u parku prirode Medvednica koja su pluća grada i omiljeno izletište velikom broj posjetitelja. To nam je dovoljan motiv i dodatni poticaj da sanaciju odradimo što kvalitetnije i brže.

Nakon smirivanja vremena odmah je očišćena Sljemenska cesta, a započeti su i svi radovi na raščišćavanju planinarskih staza. Nepogodni vremenski uvjeti vladali su kroz cijeli mjesec svibanj, što je dodatno otežavalo sanaciju. Staza Miroslavec, koja vodi od Šestinskog vijenca do Kraljičinog zdenca, sanirana je i prohodna. Omladinska staza prohodna je, a uz stazu se nalazi još pokoje izvaljeno stablo. Leustekova staza je također sanirana i prohodna, a u narednom periodu još predstoje radovi na uređenju iste. Redovito se održava Bikčevićeva staza koja je trenutno prohodna, unatoč još nekoliko izvala koje su se dogodila na njoj nakon oluje Rea. Trenutno se održavaju radovi na sanaciji i uređenju terena u centralnom dijelu Medvednice uz Sljemensku cestu.

U periodu od oluje do sada pregledano je i doznačeno cca. 90% površine gospodarskih jedinica Sljeme – Medvedgradske šume i Markuševačka gora. Za područje gospodarske jedinice SMŠ doznačeno je 14 962 m3 ili 8 611 kom stabala na 990 ha, a na području Markuševačke gore 1 227 m3 ili 1 318 kom stabala na 454 ha, što je ukupno 16 189 m3 ; 9 929 kom ; 1 444 ha. Predviđeni kraj radova na sanaciji očekuje se u listopadu i studenom. Nakon pregleda terena kreću radovi na pošumljavanju sadnicama bukve, hrasta kitnjaka i drugih autohtonih vrsta drveća, na mjestima gdje će to biti potrebno, odnosno ukoliko izostaje prirodan pomladak.

Na press konferenciji istaknuta je dobra suradnja s planinarskim društvima i njihovim članovima koji djelatnicima Hrvatskih šuma dojavljuju lokacije na terenu gdje postoje izvaljena stabla, a koja onemogućavaju prohodnost planinarskih staza. Na Medvednici postoji preko 70 planinarskih staza stoga su djelatnicima Hrvatskih šuma takve informacije od koristi.

Slijedeća press konferencija dogovorena je za jesenski period.

oluja rea2

oluja rea1

oluja rea3