Ove web stranice koriste kolačiće da bi se pravilno prikazivale. Korištenjem naših web stranica, pristajete na spremanje kolačića na Vaš uređaj.

Otvori politiku privatnosti      Otvori sve dokumente politike e-privatnosti      Otvori GDPR dokumente       O kolačićima

Sanacija vjetroloma u šumarijama Gunja, Vrbanja, Strošinci i Županja

Olujno nevrjeme koje je zahvatilo područje Cvelferije u noći s nedjelje na ponedjeljak 8. srpnja napravilo je značajnu štetu na šumskim sastojinama u pet šumarija: Gunja, Vrbanja, Strošinci te manjim dijelom u šumariji Županja i Vinkovci. Olujni vjetar uzrokovao je vjetroizvale ali i vjetrolome na spomenutom području zbog čega su djelatnici Hrvatskih šuma, UŠP Vinkovci pokrenuli doznaku radi utvrđivanja šumske štete. Do sada je doznačeno blizu 50 tisuće kubika slučajnog prihoda a kako je doznaka još uvijek u tijeku za pretpostavit je kako će biti još otprilike isto toliko doznačeno po završetku posla. Znakovito je da su u oluji stradale sastojine svih dobnih razreda (i mlade i stare sastojine) a kako stvari stoje najviše je stradalo drvne mase u pripremnome i dovršnome sijeku. Iako je vjetar zahvatio sve vrste drveća najviše je stradalo hrasta i jasena, što je i očekivano jer ih u omjeru ima najviše. U zahvaćenim šumarijama omjer vjetroloma i vjetroizvala iznosi 70 : 30 u korist vjetroloma.

I dok će se kod vjetroizvala veći dio mase iskoristiti za tehničko drvo, kod vjetroloma je drvna masa uništena i jedino što je moguće s tim drvom je prodati ga u biomasu. Kod sastojina u glavnome prihodu (pripremni, naplodni i dovršni sijek) financijska šteta će biti velika.

vjetrolom vk 3

vjetrolom vk 4

vjetrolom vk 5

vjetrolom vk 1

vjetrolom vk 2

vjetrolom vk 6