Ove web stranice koriste kolačiće da bi se pravilno prikazivale. Korištenjem naših web stranica, pristajete na spremanje kolačića na Vaš uređaj.

Otvori politiku privatnosti      Otvori sve dokumente politike e-privatnosti      Otvori GDPR dokumente       O kolačićima

Press konferencija uoči Boranke u rasadniku Piket

Akcija Boranka koja za cilj ima obnoviti opožarene površine dobiva svoj nastavak i ove godine. Ponukani prošlogodišnjim uspjehom kada je u 4 tjedna zasađeno i posijano veliki broj sadnica i sjemena, organizatori iza kojih stoje Savez izviđača Hrvatske, Hrvatska gorska služba spašavanja te Hrvatske šume odlučili su se ponoviti akciju, ovaj puta i na području Zadarske županije. Tim povodom, u četvrtak 26. rujna u rasadniku Piket u Zemuniku Donjem održana je press konferencija na kojoj je najavljen početak sadnje za 4. listopad kada će biti posađene prve sadnice. Ispred SIH govorio je glavni organizator akcije Dan Špicer koji je predstavio dosadašnje uspjehe Boranke nakon kojeg su govorili predstavnici Hrvatskih šuma, član Uprave Igor Fazekaš te direktor Sektora šumarstva Krešimir Žagar. Član Uprave Igor Fazekaš je naglasio kako je nakon katastrofalnih požara iz 2017. godine moralo napraviti nešto kako bi se probudila svijest kod građana, te su Hrvatske šume uložile velika sredstva u kamere visoke rezolucije te u protupožarnu kampanju „Osvrni se i spasi šumu“. Boranka je također izvrstan primjer uspješne akcije koja je imala svoju edukativnu notu, istaknuvši kako je sigurno bolji osjećaj kada pojedinac posadi stablo nego kada čita u novinama da je to napravio netko drugi.

Direktor Žagar podsjetio je prisutne kako je 2017. godine izgorjelo čak 480 kvadratnih kilometara te se zahvalio svima koji su omogućili uspješnu provedbu ove akcije, od voditelja UŠP Split Ivana Melvana pa do upravitelja šumarije Split Ante Taraša koji je operativno provodio zacrtano na terenu. Oduševljenje Borankom nisu krili niti predstavnici HGSS-a ispostave Zadar ispred kojih je govorila Jana Mijailović koja je naglasila kako su od splitskih kolega čuli sve najbolje o Boranki i jedva čekaju da akcija počne. Prisutnima su se obratili i predstavnici sponzora Sindikat preporod te Reiffeisen Banka a za kraj, prisutnima se obratio i župan Zadarske županije Božidar Longin, inače osnivač rasadnika Piket iz vremena kada je radio u Hrvatskim šumama, koji je iskazao zadovoljstvo što se Boranka nakon splitskog područja seli u zadarsku županiju te je naglasio kako će ova akcija imati svesrdnu pomoć od županije.

press boranka41

press boranka47

press boranka48

press boranka54