Ove web stranice koriste kolačiće da bi se pravilno prikazivale. Korištenjem naših web stranica, pristajete na spremanje kolačića na Vaš uređaj.

Otvori politiku privatnosti      Otvori sve dokumente politike e-privatnosti      Otvori GDPR dokumente       O kolačićima

Sadnja memorijalnih stabala na Medvednici

U utorak, 15. listopada, na obroncima Medvednice sastali su se predstavnici Hrvatskih šuma zagrebačke Podružnice kako bi zajedno s članovima Udruge Posmrtna pripomoć posadili 2.500 sadnica obične bukve. Riječ je o neobičnoj i nesvakidašnjoj suradnji ove dvije strane, za koju možemo reći da je ekološko – duhovnog karaktera. Radi se o projektu „Stablo uspomena“ u okviru kojeg se sade takozvana memorijalna stabala u akcijama pošumljavanja naših šuma diljem Hrvatske, u znak sjećanja na preminulu dragu osobu. Ovaj čin mnogima je utjeha u teškim trenucima opraštanja od voljene osobe budući je stablo simbol života i rasta, a sam postupak jedinstven i duhovan. Projekt je zamišljen kao dugoročan, odnosno svake godine udruga Posmrtna pripomoć posadit će 5000 stabala uz pomoć Hrvatskih šuma d.o.o., koje su nadležne za dobavljanje sadnica, odabir površina, kao i samu sadnju na terenu. Rana jesen i predivan sunčan dan bili su idealni za sadnju i druženje. Radnici Uprave šuma Zagreb posadili su 2.500 stabalaca bukve, a predstavnici Udruge rado su se priključiti sadnji i iskušali svoje vještine, presretni što dan provode na svježem zraku u prirodi. Naši radnici pojašnjavali su tehnike sadnje i odgovarali na sva pitanja. Voditelj Podružnice Zagreb Damir Miškulin rekao je kako ovakve akcije pridonose podizanju svijesti kod svih građana o potrebi očuvanja šuma, a one su ugrožene uslijed klimatskih promjena i neodgovornog ponašanja pojedinaca. Nadodao je i kako bez šume nema ni čistog zraka, ni čiste vode, a ovakva mlada i zdrava šuma, kakva će ovdje niknuti, naš je najbolji saveznik u ublažavanju klimatskih promjena. Petra Majdak, voditeljica projekta „Stablo uspomena“ rekla je kako su u ovaj projekt krenuli želeći ljudima ponuditi ljepšu uspomenu od rezanog cvijeća i paljenja svijeća, a ujedno poticati ekološku svijest te da im je cilj i revitalizacija i pošumljavanje hrvatskih šuma. Naglasila je kako su u Udruzi oduševljeni prvim reakcijama korisnika na ovu inicijativu pa je i najavila da će biti potrebne možda i dodatne količine sadnica od Hrvatskih šuma. Ovu vrstu pošumljavanja poduprli su i Zoran Šprajc i Lana Klingor-Mihić koji su sudjelovali u samoj sadnji na Medvednici. Zoran Šprajc rekao je kako bojazni da šume u Hrvatskoj nestanu nema jer je siguran u znanje te vješte i stručne ruke šumara iz Hrvatskih šuma. Lana Klingor – Mihić poručila je kako je lijepo sudjelovati u jednom ovakvom projektu kojim nešto vraćamo prirodi, a stablo uspomene koje je ona posadila na Medvednici posvetila je dragom i nedavno preminulom prijatelju Andreju Barbieriu. Preostalih 2.500 sadnica posađeno je na području šumarije Velika Gorica u gospodarskoj jedinici Vukomeričke Gorice, a daljnji planovi sadnje memorijalnih stabala dogovarat će se s Hrvatskim šumama na cijelom području Lijepe naše.

suradnja zg 1

suradnja zg 2