Ove web stranice koriste kolačiće da bi se pravilno prikazivale. Korištenjem naših web stranica, pristajete na spremanje kolačića na Vaš uređaj.

Otvori politiku privatnosti      Otvori sve dokumente politike e-privatnosti      Otvori GDPR dokumente       O kolačićima

Treća statusna konferencija Jutarnjeg lista o požarima

Konferencija o požarima održana 30. listopada u Zagrebu u organizaciji Jutarnjeg lista imala je za cilj analizu svih aktivnosti poduzetih u sklopu obrane od požara u sezoni 2019. godine i najavu novosti u prevenciji te boljoj organizaciji, koja se priprema za 2020. godinu. Aktivni sudionici konferencije bili su vodeći stručnjaci gospodarskih, obrambenih i vatrogasnih institucija i kreatori javne politike u Hrvatskoj. O preventivi, analizi pojava požara ove i prethodnih godina, novim elektroničkim modernim sustavima i budućim planovima govorili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, predsjednik uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader i pročelnik HGSS-a Josip Granić.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je kako je u prvih 9 mjeseci po broju požara ova je godina bila treća u posljednjih 11 godina, a unatoč tome izgorena površina je smanjena za više od 15%, a razlog tome je brže uočavanje i gašenje požara, zahvaljujući svim subjektima, poboljšan sustav za dojavu, uvođenje novih kamera itd.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković naglasila je kako je Ministarstvo u suradnji s Hrvatskim šumama d. o . o. poboljšalo nadzor i motrenje šuma.

Glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković kazao je kako će sljedećoj protupožarnoj sezoni naglasak među ostalim biti na preventivi, korištenju sredstava EU fondova, komunikaciji s medijima, ali i međusobnoj komunikaciji, unaprjeđenju međuresorne suradnje te prilagodbi vatrogasnog sustava novom zakonskom rješenju.

Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma d. o. o. Krunoslav Jakupčić podsjetio je kako ubrzane klimatske promjene donose sušna razdoblja, izostak oborina te pojavu štetnika i bolesti, a što je postalo globalni problem. Istaknuo je kako je osnovni cilj protupožarne zaštite u Hrvatskim šumama d. o. o. sačuvati od devastacije i uništenja mediteranske šume koje imaju važnu ulogu u očuvanju prirode.

Hrvatske šume d. o. o. bile su glavni partner konferencije.