Ove web stranice koriste kolačiće da bi se pravilno prikazivale. Korištenjem naših web stranica, pristajete na spremanje kolačića na Vaš uređaj.

Otvori politiku privatnosti      Otvori sve dokumente politike e-privatnosti      Otvori GDPR dokumente       O kolačićima

1. hrvatski stručni skup o urbanom šumarstvu

U petak 15. studenog u atriju Arheološkog muzeja u Osijeku, održan je 1. hrvatski stručni skup o urbanom šumarstvu u organizaciji Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Grada Osijeka i poduzeća Hrvatske šume. Skup je otvorio prof. Ivica Tikvić, dok su mu se u uvodnim govorima pridružili voditelj UŠP Osijek Vlado Jumić ispred poduzeća Hrvatske šume te akademik Igor Anić ispred Akademije šumarskih znanosti i Šumarskog fakulteta u Zagrebu.

Kroz 28 prezentacija u pet tematskih cjelina, znanstvenici i stručnjaci iz urbanoga šumarstva predstavili su svoje tvrtke, ustanove i institucije iz kojih dolaze i raspravljali o stanju urbanoga šumarstva u Hrvatskoj na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini, kao i trendovima u urbanom šumarstvu u Europi i svijetu te o mogućnostima njegovog razvoja u Hrvatskoj. Sve prezentacije su objavljene u Zborniku prezentacija s 1. hrvatskog stručnog skupa o urbanom šumarstvu koji će biti podijeljen gradovima i općinama u Republici Hrvatskoj i njihovim komunalnim poduzećima koja skrbe o urbanom zelenilu, kao i svim upravama šuma podružnicama sa pripadajućim šumarijama.

Na stručnom skupu su sudjelovali i studenti Šumarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s preddiplomskoga studija Urbano šumarstvo, zaštita prirode i okoliša, koji su u sklopu svoje terenske nastave dan prije stručnoga skupa zajedno sa stručnjacima s terena posadili jedan drvored u Osijeku i izvodili radove njege urbane šume, 72 b odsjek u GJ “Darđanske šume“ koji ima status regionalnog parka. Potporu u svemu tome su im pružili i svjetski poznati sportaši iz Osijeka: gimnastičar Robert Seligman i veslač David Šain koji su ime se pridružili u sadnji sadnica klonova Gupčeve lipe i hrasta lužnjaka iz prašume Prašnik.

Kao opći zaključak skupa se nameće spoznaja da su „klasično“ i „urbano“ šumarstvo dijelovi jedinstvene i nedjeljive cjeline u okviru šumarske obitelji koji se razlikuju samo u ciljevima gospodarenja te bi se zbog toga trebali nadopunjavati djelujući koordinirano na svim prostorima, gradskim i ruralnim, od pojedinačnih stabala do velikih šumskih područja.

Organizatori i svi sudionici skupa vjeruju u dalji uspješan razvoj urbanoga šumarstva u Hrvatskoj i da će slogan ZA ZELENU BUDUĆNOST GRADOVA kroz zajedničku suradnju svih zainteresiranih građana, struka i institucija doživjeti svoje ostvarenje.

urbano01

urbano02