Ove web stranice koriste kolačiće da bi se pravilno prikazivale. Korištenjem naših web stranica, pristajete na spremanje kolačića na Vaš uređaj.

Otvori politiku privatnosti      Otvori sve dokumente politike e-privatnosti      Otvori GDPR dokumente       O kolačićima

Kako se brinuti o božićnom drvcu u tegli?

Odlučite li se za ove blagdane kupiti živo božićno drvce, donosimo savjete kako se brinuti o njemu, tako da vam može poslužiti i sljedećih godina.
Obično je riječ o smreki ili jeli, koje su izvađene iz tla najčešće neposredno prije prodaje. Takva drvca imaju uglavnom razvijen glavni korijen s manje korijenovih dlačica. Opstanak i mogućnost daljnje sadnje ovisi o veličini posude, starosti drvca i kvaliteti vađenja. Ako želite njegovati drvce u posudi za slijedeće blagdane, odaberite manje stablo jer je mogućnost njegovog preživljavanja veća.
Prije unosa drvca u grijanu prostoriju preporuča se držati ga barem dan – dva u prostoru garaže, stubišta i sl., gdje je temperatura niža nego u dnevnom boravku, kako bi se drvce postupno prilagodilo novim uvjetima. Isti postupak treba primijeniti prilikom iznošenja drvca iz stana.
Vlažnost tla u posudi treba održavati zalijevanjem. Potrebno je umjereno zalijevanje, 2-3 puta tijekom boravka drvca u grijanom prostoru. Tlo u posudi ne smije se u potpunosti osušiti, ni biti previše vlažno.
U slučaju da planirate saditi božićno drvce u vrtu, to možete učiniti odmah nakon iznošenja i vremena prilagodbe, ako tlo nije smrznuto. Kad je tlo smrznuto, drvce čuvajte na otvorenom prostoru (balkon, terasa i sl.) dok se ne stvore povoljni uvjeti za sadnju.
Ako ste se odlučili uzgajati drvce u posudi, smjestite ga u željeni vanjski prostor, zalijevate ga tijekom zime toliko da održite blagu vlažnost tla u posudi, a u slučaju smrzavanja nije potrebno zalijevanje. Tijekom ljeta potrebno je održavati konstantno blago vlažno tlo; preporuka je dva do tri jača zalijevanja u tjednu, a ne svakodnevno zalijevanje. Isto tako da vaše drvce ne bi bilo gladno i da bi bilo lijepe zdrave zelene boje u posudu dodajte gnojivo za četinjače, koje možete nabaviti u vrtnim centrima.
Možete se odlučiti za božićno drvce u posudi i ako ne želite daljnju brigu o njemu ili pak sadnju, već samo mogućnost da što duže ostane svježe u vašim grijanim prostorima. Tada nije važna razvijenost korijena u posudi, drvce morate samo zalijevati tijekom boravka u grijanom prostoru i izbjeći ćete otpadanje iglica te duže uživati u njegovom mirisu. Nakon iznošenja ostavite ga na prostoru određenom za zbrinjavanje božićnog drvca.
Odlučite li se za nabavku živog božićnog drvca bilo ono u posudi ili pak odsječeno, veliko ili malo, bujno ili rijetkih grančica, vaši blagdani bit će okupani mirisom svježine i prirode u kojoj je ono raslo.

briga o bozicnim drvcima