Ove web stranice koriste kolačiće da bi se pravilno prikazivale. Korištenjem naših web stranica, pristajete na spremanje kolačića na Vaš uređaj.

Otvori politiku privatnosti      Otvori sve dokumente politike e-privatnosti      Otvori GDPR dokumente       O kolačićima

RAZMINIRANJE – stanje početkom 2020.godine

Šume i šumske površine u ukupnom minsko sumnjivom području Republike Hrvatske zastupljene su s preko 95 % površine. Ukupna minsko-sumnjiva površina državnih šuma smanjena je u 2019. godini za cca 3.200 ha (11,3 %) te početkom 2020. godine iznosi 25.200 ha. Ostatak MSP-a od 5.770 ha su šume u privatnom vlasništvu ili se radi o obraslom poljoprivrednom zemljištu.

Razminiranja obavljaju privatne tvrtke koje su posao dobile putem javne nabave, ukupan broj razminera i dalje se kreće oko 650, a oni svake godine razminiraju oko 5.000 ha. Specifičnost 2019. godine u djelatnosti razminiranja je drugačiji ustroj, gdje je HCR iz neovisne institucije zadužene za sve poslove razminiranja, prešao u ustroj MUP-a, jednog velikog sustava.

Druga specifičnost razminiranja u 2019. godini je znatno financiranje iz projekata EU. Tako je razminirano svih 5 cjelina EU projekta Naturavita u Baranji, ukupne površine cca 2.550 ha. Za 3 projekta su izdane Potvrde o isključenju iz MSP-a (1.675 ha), a za 2 su u tijeku geodetske izmjere i druge procedure.

Drugi veliki EU projekt razminiranja Velebit Fearless, također dobro napreduje uslijed neočekivano tople zime. Izrada dokumentacije za treći veliki projekt razminiranja, kojim će se razminirati područje Male Kapele u UŠP Ogulin, u punom je tijeku.

Humanitarno razminiranje nastavlja se financirati iz naknade za opće korisne funkcije šuma, uz propisanu stopu za razminiranje 30 % ukupno prikupljenih sredstava. Tako će u 2019. godini iz fonda OKFŠ biti osigurano oko 70 milijuna kuna za poslove razminiranja šuma i šumskog zemljišta u RH. Hrvatske šume d.o.o. predložile su površine za razminiranje u skladu s ekološkim i gospodarskim prioritetima na nekoliko područja: u šumarijama Pakrac, Novska, Sunja, H. Dubica, Otočac, Šibenik i druge.

U šumariji Petrinja uskoro se očekuje i Potvrda o razminiranju za cca 175 ha kvalitetne hrastove šume u GJ Kotar - Stari gaj, gdje su radovi humanitarnog razminiranja financirani donacijom Švicarske vlade.

razminiravanje 01

razminiravanje 02