Ove web stranice koriste kolačiće da bi se pravilno prikazivale. Korištenjem naših web stranica, pristajete na spremanje kolačića na Vaš uređaj.

Otvori politiku privatnosti      Otvori sve dokumente politike e-privatnosti      Otvori GDPR dokumente       O kolačićima

Počeli su radovi na Edukacijsko – posjetiteljskom centru „PODRAVLJE“

Jedna od aktivnosti projekta Naturavita je uspostava edukacijske infrastrukture, provođenje edukacije i podizanje svijesti u sklopu koje je planirana rekonstrukcija šumske kuće „Podravlje“ u vlasništvu Hrvatskih šuma, a koja je uništena i devastirana tijekom Domovinskog rata. Nakon provedenog postupka javne nabave, 8. lipnja 2020. su počeli građevinski radovi vrijedni 2 836 278, 72 kn (bez PDVa) koji su 85 % financirani sredstvima EU. Radovi će trajati 180 dana, a izvodi ih tvrtka Iver d.o.o. iz Čepina kod Osijeka.

Šumska kuća Podravlje rekonstruirat će se i opremiti kao Edukacijsko-posjetiteljski centar „Podravlje“ koji se nalazi na području Regionalnog parka Mura -Drava. Centar, površine 147 m2 prvenstveno će služiti za edukaciju o izabranim temama, interpretaciju prostora i bioraznolikosti Regionalnoga parka Mura – Drava i podizanje svijestio vrijednostima održivog upravljanja zaštićenih područja i usluga ekosustava. Centar će staviti naglasak na edukaciju školske djece i mladih, ali će također služiti kao mjesto za trajnu edukaciju šire javnosti i svih zainteresiranih skupina (lovci, ribiči, šumoposjednici,...).

Važno je naglasiti da će se šumska kuća rekonstruirati tako da budući Centar bude infrastrukturno i energetski neovisan.

U sklopu zgrade postavit će se kotlovnica na palete za grijanje kuće i sanitarne tople vode, vodoopskrba će se riješiti bušenjem bunara i ugradnjom sustava za pročišćavanje, dok će se odvodnja sanitarne vode riješiti ugradnjom biološkog pročistača. Da bi Centar bio energetski neovisan opskrba električnom energijom riješit će se ugradnjom solarnih kolektora na krov zgrade i baterijama.

S nestrpljenjem čekamo završetak građevinskih radova koji će omogućiti provođenje daljnjih aktivnosti, a sve u cilju poboljšanja javne svijesti o opasnostima od mina, bioraznolikosti, važnostima održivog upravljanja šumama, šumskim zemljištem, vodama i o vodama ovisnim ekosustavima.

epc slika5

epc prije pocetka radova

epc radovi u unutrasnjosti