Ove web stranice koriste kolačiće da bi se pravilno prikazivale. Korištenjem naših web stranica, pristajete na spremanje kolačića na Vaš uređaj.

Otvori politiku privatnosti      Otvori sve dokumente politike e-privatnosti      Otvori GDPR dokumente       O kolačićima

Održan 11. Kongres pilanara JI Europe

U Slavonskom Brodu je prošlog petka, 25. rujna održan tradicionalni 11. po redu kongres pilanara jugoistočne Europe. Uz jake epidemiološke mjere, kongres je organizirao Hrvatski drvni klaster, u ime kojeg je moderirao predsjednik Marijan Kavran predstavivši program i govornike, naglasivši još jednom kako se drvoprerađivački sektor koji je teško uzdrman pandemijskom krizom pokazao žilavijim više nego je itko očekivao. Jedan od govornika bio je Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma koji je naglasio veliku ulogu Hrvatskih šuma u ublažavanju posljedica korona-krize ali i upozorio na sve veću opasnost klimatskih promjena za šume i šumarstvo hrvatske istaknuvši svetu misiju Hrvatskih šuma, a to je očuvanje šuma za buduće naraštaje.

U sklopu svog posjeta Brodsko-posavskoj županiji, ministrica poljoprivrede Marija Vučković nazočila je otvorenju te je službeno otvorila kongres. Ministrica je u svome govoru istaknula kako su mjere koje je donijela vlada zajedno s Hrvatskim šumama osigurale opstanak brojnim tvrtkama te kako će unatoč brojnim ograničenjima šumarski sektor biti poduprt i više nego do sada. Kao rezultat se nada malo većoj dodanoj vrijednosti u drvoprerađivačkom sektoru. Također se u svom govoru osvrnula na potencijal drva kao energenta te najavila pokretanje nacionalnog strateškog projekta izgradnje sabirno logističkih centara za biomasu, sabirnih stanica za otkup biomase od građana i pravnih osoba te izgradnju kotlovnica na biomasu a u skladu s tim i izradu nacionalnog programa uporabe energije šumske biomase u javnom sektoru.

U tematskim blokovima direktor Sektora za šumarstvo Krešimir Žagar govorio je o ekološkim i niskougljičnim aspektima gospodarenja šumama i pretpostavkama za dugoročno osiguravanje sirovine dok je direktor Sektora za zelenu energiju i projekte sufinancirane sredstvima EU fondova i međunarodne projekte Mario Klobučar napravio presjek projekata u pripremi za apliciranje na EU programe poput Horizona, InvestEU i drugih.

Na kraju je kongres zatvorila ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak koja je prisutnima napomenula kako će 800 milijuna eura biti rezervirano za industriju, što je prilika i drvnoprerađivačkom sektoru.

kongres pilanara 3

kongres pilanara 2

kongres pilanara 4

kongres pilanara 5

kongres pilanara 6

kongres pilanara 1