Ove web stranice koriste kolačiće da bi se pravilno prikazivale. Korištenjem naših web stranica, pristajete na spremanje kolačića na Vaš uređaj.

Otvori politiku privatnosti      Otvori sve dokumente politike e-privatnosti      Otvori GDPR dokumente       O kolačićima

Naturavita na Portugalskoj javnoj televiziji

naturavita port 5.jpg

Kvalitetu i važnost strateškog projekta „Razminiranje, obnova i zaštita šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima u dunavsko-dravskoj regiji – NATURAVITA” prepoznala je i urednica sa Portugalske javne televizije, Raquel Morao Lopes koja radi emisiju o projektima financiranim sredstvima EU. Portugalska je novinarka istražujući projekte financirane sredstvima EU naišla na web stranicu Naturavite, te stupila s nama u kontakt sa željom da dva dana provede na projektnom području s članovima projektnog tima. Snimanje je bilo 7. i 8. listopada 2020., a svi projektni partneri potrudili su se prikazati svoje aktivnosti. Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova organiziralo je demonstraciju razminiranja, budući je ta projektna aktivnost završena. Bilo je važno naglasiti da je na projektnom području pronađeno i uništeno 5.611 eksplozivnih ostataka rata, dok je 2018. godine na svim ostali projektima u RH koji su u cijelosti završeni pronađeno i uništeno 2.388 eksplozivnih ostataka rata.

Zamjenik voditeljice projekta Dragomir Pfeifer predstavio je glavnu ideju projekta, a to je kako šume Osječko-baranjske županije, koje su bile pod utjecajem ratnih djelovanja, ponovo učiniti radno dostupnima, kako u njima smanjiti udio stranih i invazivnih vrsta, te kako ih zaštiti od šumskih požara. Upravo su obnova šuma i šumskog zemljišta i izgradnja protupožarnih prosjeka s elementima šumske ceste glavne aktivnosti Hrvatskih šuma. Osim ovih aktivnosti Hrvatske šume sudjeluju sa ostalim partnerima i u aktivnostima edukacije i podizanja svijesti o biološkoj raznolikosti i minskoj opasnosti. Za goste iz Portugala osobito je atraktivan bio obilazak Kopačkog rita vožnjom čamcem kroz posebni ornitološki rezervat, nakon čega su nam priznali da ne mogu vjerovati da tako nešto postoji u Europi. Stručni voditelj Parka, Vlatko Rožac, upoznao ih je s prirodnim vrijednostima parka i aktivnostima koje stručnjaci PP Kopački rit i Hrvatskih voda provode u projektu. Preostaje nam samo još čekati prilog.

naturavita port 1

naturavita port 2

naturavita port 3

naturavita port 4 th