Ove web stranice koriste kolačiće da bi se pravilno prikazivale. Korištenjem naših web stranica, pristajete na spremanje kolačića na Vaš uređaj.

Otvori politiku privatnosti      Otvori sve dokumente politike e-privatnosti      Otvori GDPR dokumente       O kolačićima

Obnovljena suradnja Hrvatskih šuma i Zavoda za zaštitu okoliša i prirode na praćenju populacija velikih zvijeri

U Republici Hrvatskoj, kao i u cijeloj Europskoj uniji, vuk (Canis lupus) i ris (Lynx lynx) imaju status stroge zaštite prema odredbama EU Direktive o staništima (Direktiva 92/43/EEZ), koje su prenesene u hrvatsko zakonodavstvo Zakonom o zaštiti prirode (NN br. 80/13, 15/18 i 14/19) i Pravilnikom o strogo zaštićenim vrstama (NN br. 144/13 i 73/16). Republika Hrvatska dužna je pratiti stanje populacije vuka i risa te osigurati da populacija bude u povoljnom stanju očuvanja.

Tim povodom, obnovljena je suradnja između dviju institucija koje igraju nezaobilaznu ulogu u očuvanju ugroženih vrsta i njihovih staništa, između Hrvatskih šuma d.o.o. i Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Obnovom Sporazuma o suradnji pokrenuta je suradnja u prikupljanju podataka o prisutnosti prvenstveno velikih zvijeri, vuka i risa za potrebe praćenja stanja očuvanosti strogo zaštićenih vrsta.

hs zavod1

hs zavod2