Ove web stranice koriste kolačiće da bi se pravilno prikazivale. Korištenjem naših web stranica, pristajete na spremanje kolačića na Vaš uređaj.

Otvori politiku privatnosti      Otvori sve dokumente politike e-privatnosti      Otvori GDPR dokumente       O kolačićima

Hrvatske šume i Veleposlanstvo Republike Litve posadile 30 stabala kao simbol 30 godina obnove litvanske samostalnosti

Na krajnjim obroncima Medvednice, u Park šumi Kraljevec u Zagrebu, predstavnici Hrvatskih šuma skupa s Veleposlanicom Republike Litve, Nj.E. g. Jûratè Raguckienè i djelatnicima litvanskog veleposlanstva posadili su 30 simboličnih stabala kao simbol 30 godina obnove samostalnosti Republike Litve.

Posađene su školovane sadnice hrasta kitnjaka, uzgojene u rasadniku Hrvatskih šuma, stare četiri godine. Bale korijena sadnica prilikom sadnje omotane su biorazgradivim jutenim vrećama s kojima su biljke i zasađene u tlo, u svrhu zaštitio sadnica i povećanja uspješnost prianjanja.

Predsjednik Uprave HŠ d.o.o. Krunoslav Jakupčić upoznao je sudionike sadnje s činjenicom da je 49% površine Republike Hrvatske pokriveno šumom. „Hrvatske šume d.o.o. svake godine u svojim rasadnicima uzgoje 9 milijuna sadnica koje se posade na šumskim površinama na kojima je zbog nekog razloga izostala prirodna obnova ili je potrebna sanacija“, izjavio je Jakupčić.

Sadnji se pridružila i pomoćnica ministrice poljoprivrede Renata Ojurović, te izrazila zadovoljstvo suradnjom na ovom simboličnom projektu kojim se stvara vrijednost i za generacije koje tek dolaze.

„Vrlo mi je drago što smo ove godine, kada Litva obilježava 30 godina obnove neovisnosti, a Hrvatska obilježava 30 godina obnove državnosti, zajedno s Upravom Hrvatskih šuma i pomoćnicom ministrice poljoprivrede Renatom Ojurović posadili 30 hrastova. U litavskoj kulturi stablo hrasta simbol je dugovječnosti i snage. Sigurna sam da će hrastovi uspješno rasti, a zajedno s njima će jačati i prijateljstvo naših zemalja. Nadam se da će u stablima koja smo danas posadili desetljećima i kroz sva godišnja doba uživati svi koji će posjetiti ovaj zagrebački park“, izjavila veleposlanica Republike Litve u Republici Hrvatskoj Jūratė Raguckienė.

hs litva2

hs litva1