Ove web stranice koriste kolačiće da bi se pravilno prikazivale. Korištenjem naših web stranica, pristajete na spremanje kolačića na Vaš uređaj.

Otvori politiku privatnosti      Otvori sve dokumente politike e-privatnosti      Otvori GDPR dokumente       O kolačićima

Danas je Dan planeta Zemlje!

 dan planeta zemlje m

Ove godine Dan planeta Zemlje slavi svoju 51. obljetnicu, uz glavnu poruku „Obnovimo našu Zemlju“. Prilika je to da se podsjetimo da je prirodna obnova, u našem slučaju šuma, temeljno načelo hrvatskog šumarstva. Ovo je iznimno važno jer su šume naš najvažniji saveznik u borbi protiv klimatskih promjena– proizvode kisik, vežu ugljik, pročišćavaju vodu, stvaraju povoljne mikroklimatske uvjete, štite tlo od erozije... Šumski ekosustavi imaju vrlo značajnu ulogu u ugljikovom ciklusu, naročito u sposobnosti uklanjanja ugljikovog dioksida iz atmosfere pomoću procesa fotosinteze. Da bi nastao jedan kubični metar drvne zalihe, potrebno je oko 1,6 tona ugljikovog dioksida iz zraka. Ako znamo da je godišnji tečajni prirast u šumama Hrvatske oko 10 milijuna m3, to znači da se godišnje procesom fotosinteze asimilira oko 16 milijuna tona ugljikovog dioksida iz atmosfere! Nažalost, šume su također prve koje stradavaju uslijed posljedica klimatskih promjena, kao što su sve jača olujna nevremena, požari, poplave, napadi raznih štetnika... I zato, obnovimo naš planet obnavljajući naše šume!