Ove web stranice koriste kolačiće da bi se pravilno prikazivale. Korištenjem naših web stranica, pristajete na spremanje kolačića na Vaš uređaj.

Otvori politiku privatnosti      Otvori sve dokumente politike e-privatnosti      Otvori GDPR dokumente       O kolačićima

Očitovanje Hrvatskih šuma na medijsku kampanju g. Thomasa Waitza

Iznimno nam je žao i začuđeni smo što zastupnik Europskog parlamenta g. Thomas Waitz pri posjetu Hrvatskoj nije zatražio stručno pojašnjenje i obratio se službenim institucijama Republike Hrvatske koje se bave područjem šumarstva. Da se kojim slučajem obratio, dobio bi konkretne podatke za sva područja od interesa, pa tako i za područje Crne Mlake, koje je u svojoj izjavi o „razmjerima štete uzrokovane prekomjernom sječom na područjima kojima upravljaju HŠ“ proglasio „prekomjerno posječenim“, a područje ornitološkog parka proglasio je „alarmantnim“, iako na tom području Hrvatske šume posljednjih godina uopće nisu obavljale sječe.

Naime, saznao bi da je područje Crne Mlake bilo obraslo sastojinama poljskog jasena, koje su, kao i ostatak jasenovih sastojina u cijeloj Europi, poharala gljivica chalara (Chalara fraxinea), zbog čega se jasen u potpunosti posušio i površine je trebalo hitno sanirati. To znači da je još 2016. g. jasen posječen, te su zasađene sadnice hrasta lužnjaka i crne johe, što su HŠ d.o.o. financirale vlastitim sredstvima. Sušne godine uvjetovale su i sušenju jednog broja sadnica koje nisu uspjele vegetirati. Inspekcijskim nadzorom i nalogom 2018. g. prebrojane su neuspjele sadnice, te su HŠ nastavile s popunjavanjem novim sadnicama, iz vlastitih sredstava.

U tijeku su i brojni projekti konverzija, financirani EU sredstvima, gdje se pokušavaju podići kvalitetnije, vitalnije i prije svega autohtone sastojine u jeku klimatske krize.

Cijelo vrijeme, i na cijelom području RH, HŠ d.o.o. gospodare u maniri dobrog gospodara u sve težim klimatskim i ekološkim uvjetima.

Koristimo priliku istaknuti da Hrvatske šume d.o.o. još od 2002. godine posjeduju FSC® certifikat.
FSC® kao certifikacijsko tijelo akreditirano za provođenje FSC® audita gospodarenja šumama u cijelom svijetu obavlja godišnje audite Hrvatskih šuma d.o.o. radi provjere njihove sukladnosti sa FSC® standardima. FSC® je također, kao i g. Waitz, zaprimio pritužbu Zelenog odreda / udruge Vidra / čelnice Vesne Grgić, te je sredinom srpnja došao u pregled pritužbi u Hrvatsku. Međunarodni auditorski tim od 6 stručnih osoba bio je posebno fokusiran na pitanja i područja problematizirana od strane Zelenog odreda, provjera dokaza iz pritužbe provedena je i na dokumentima i na terenu, a ukupno vrijeme audita iznosilo je 30 radniko-dana.

Sve pritužbe redom, nakon opsežnog pregleda, FSC® je odbacio kao neosnovane.

Moramo još jednom jasno istaknuti da je ovakvim nestručnim i neprovjerenim informacijama Republici Hrvatskoj, a ne samo Hrvatskim šumama, nanesena golema reputacijska šteta, osobito jer u međunarodnim stručnim krugovima hrvatsko šumarstvo slovi kao uzorno i pojam je izvrsnosti u gospodarenju šumama.