Ove web stranice koriste kolačiće da bi se pravilno prikazivale. Korištenjem naših web stranica, pristajete na spremanje kolačića na Vaš uređaj.

Otvori politiku privatnosti      Otvori sve dokumente politike e-privatnosti      Otvori GDPR dokumente       O kolačićima

Premijerka pokroviteljica prvenstva

Prvenstvo će biti održano od 23. do 27. rujna 2010. na Jarunu u Zagreb, a uz veliki broj natjecatelja očekuje se i veliki broj posjetitelja, koje će, osim samog natjecanja zasigurno privući i popratna događanja. Inače, Svjetsko prvenstvo šumarskih radnika je tradicionalno natjecanje sjekača u vještinama rada s motornom pilom. Natjecatelji moraju pokazati brzinu i preciznost u različitim operacijama koje nalikuju stvarnom radu u šumi. Uz to jednako je važno voditi računa o sigurnosnim propisima jer svako nepoštivanje donosi negativne bodove. Stoga natjecanja imaju veliku ulogu u promociji zaštite na radu, od nošenja nužne zaštitne opreme do primjene samo najsigurniji radnih postupaka. Prvo Svjetsko prvenstvo šumarskih radnika su održale zajednički Mađarska i Jugoslavija 1970. godine. Svjetska prvenstva održavaju se svake druge godine.

Nacionalne organizacije koje organiziraju natjecanja okupljena su u svjetskom udruženju International Association Logging Championships - ialc - koja je osnovana 2004. i sjedište joj je u Baselu u Švicarskoj. Naime, broj nacionalnih timova koji sudjeluju na prvenstvima je toliko velik da je bila potrebna profesionalna organizacija sa snažnom logistikom i sponzorima. 25 zemalja trenutno su članice ialc-a, koji izrađuje međunarodno obvezujuća pravila i daje na raspolaganje precizne mjerne instrumente. Osim toga, ialc posreduje u pregovorima sa sponzorima i daje drugu potporu zemlji domaćinu.