Ove web stranice koriste kolačiće da bi se pravilno prikazivale. Korištenjem naših web stranica, pristajete na spremanje kolačića na Vaš uređaj.

Otvori politiku privatnosti      Otvori sve dokumente politike e-privatnosti      Otvori GDPR dokumente       O kolačićima

Češki studenti šumarstva u Hrvatskoj

Tijekom boravka u našoj zemlji upoznat će se s načinima gospodarenja mediteranskim, prebornim i nizinskim šumama. Prvog dana predvođeni svojim domaćinom dr. sc. Igorom Anićem iz Zavoda za uzgajanje šuma Šumarskog fakulteta u Zagrebu, posjetili su delničku podružnicu, terene šumarije Ravna gora (GJ Višnjevica i Ravna gora) gdje su se upoznali s prebornim načinom gospodarenja šumama ovog područja. O tome, ali i o organizacijom ustroju „Hrvatskih šuma“, te ostalim zanimljivostima iz poslovanja upoznali su ih rukovoditelj Odjela za uređivanje šuma Boris Pleše  te upravitelj šumarije Ravna gora Vilko Ivančić  sa suradnicima. Prof. dr. Petar Kantor, predstojnik Zavoda za uzgajanje šuma, posebno je oduševljen prebornim šumama Gorskog kotara jer niti jedna država u Europi nema u svom kompleksu oko 200 000 ha prebornih šuma kao Hrvatska. Istaknuo je kako je stoga vidjeti takve prekrasne i kvalitetne šume za češke šumare uvijek iznova, novo iskustvo ali i doživljaj.

Slijedećih dana  na terenima buzetske podružnice upoznat će se s gospodarenjem mediteranskim šumama, te na području Lipovljana s gospodarenjem nizinskim šumama. Osim značaja za struku ovaj posjet ima i turistički značaj, pa su tako gosti iz Češke posjetili NP Risnjak, Zeleni vir, a posjetit će Poreč i Zagreb.

Ceski_sumari_2010