Ove web stranice koriste kolačiće da bi se pravilno prikazivale. Korištenjem naših web stranica, pristajete na spremanje kolačića na Vaš uređaj.

Otvori politiku privatnosti      Otvori sve dokumente politike e-privatnosti      Otvori GDPR dokumente       O kolačićima

Višestoljetni abonosi donirani Šumarskom muzeju

Teži od jedne tone, korijen hrasta lužnjaka najveći je eksponat. Izvađen je iz rijeke Tolise nedaleko njenog ušća u Savu, kod sela Oštra luka. Starost ovog primjerka upravo se utvrđuje na Sveučilištu Cornwell u SAD-u. Inicijativu za donaciju pokrenuo je dr.sc. Tomislav Dubravac sa Šumarskog instituta Jastrebarsko. On je rodom iz bosanske Posavine, a već nekoliko godina surađuje sa donatorom Benkovićem na pronađenim i izvađenim trupcima abonosa. "Rijeka Sava i njeni meandri na donjem toku bogati su ostacima nekada ogromnih hrastovih šuma, koje su me oduševile. Premda nisam po struci šumar, hrast lužnjak je pronašao mene i već desetak godina abonosi su moj život. Ponosan i sretan sam što mogu donirati Šumarskom muzeju dijelić prastarih hrastovih šuma koje su rasle ovdje prije više tisuća godina", istaknuo je Hrvoje Benković, na skromnoj svečanosti održanoj u Šumarskom muzeju u Bošnjacima.

abosa_800