Ove web stranice koriste kolačiće da bi se pravilno prikazivale. Korištenjem naših web stranica, pristajete na spremanje kolačića na Vaš uređaj.

Otvori politiku privatnosti      Otvori sve dokumente politike e-privatnosti      Otvori GDPR dokumente       O kolačićima

Zaštita šuma od požara

{youtube}ap-M83Va3bM{/youtube}

Planom zaštite šuma od požara predviđeno je nekoliko mjera. Za sve državne šume i šumska zemljišta izrađena je procjena opasnosti od požara, šumske površine razvrstane su po stupnjevima opasnosti te su ucrtane u pregledne zemljovide.
Od 1. lipnja do 15. rujna djeluje motrilačko – dojavna služba koja područja nadzire sa 87  stalnih motrionica, 10 čvrstih objekata i 49 privremenih motrilačkih mjesta. Područja koja nije moguće nadzirati sa motrionica pripadnici službe obilaze pješice, vozilom ili ih motre s brodova. Inače, na poslovima motrenja, dojave i čuvanja šuma tijekom cijele godine zaduženi su i čuvari šuma. Osim što nadziru, posebno osposobljene interventne skupine radnika Hrvatskih šuma sudjeluju i  u početnom gašenju požara.
U svrhu protupožarne preventive koriste se postojeće gospodarske i protupožarne prosjeke koje redovito održavamo. U zadnjih 13 godina izgrađeno je 4 457 kilometara protupožarnih  prosjeka s elementima šumske ceste. Na područjima na kojima prijeti opasnost od  nastajanja požara provode se šumsko – uzgojni radovi (njega, čišćenje, proreda, kresanje i uklanjanje grana).  Promidžbene aktivnosti kojima upozoravamo na opasnost od požara odnose se na emitiranje radijskijh i televizijskih spotova, upozorenja koja objavljujemo putem lokalnih radijskih postaja, oglasne plakate i znakove upozorenja i zabrane na površinama I. I II. stupnja opasnosti od požara.
U provođenje ovih i drugih mjera zaštite šuma od požara Hrvatske šume godišnje ulože oko 100 milijuna kuna. Uz to, od ukupnih sredstava prikupljenih od naknade za OKFŠ (opće korisne funkcije šuma) 5% se usmjerava županijskim vatrogasnim zajednicama i jedinicama lokalne samouprave na području krša.