Ove web stranice koriste kolačiće da bi se pravilno prikazivale. Korištenjem naših web stranica, pristajete na spremanje kolačića na Vaš uređaj.

Otvori politiku privatnosti      Otvori sve dokumente politike e-privatnosti      Otvori GDPR dokumente       O kolačićima

U susret 10. godišnjici nastanka „SVIJETLIH PRUGA“

I ove godine, i to u razdoblju od 16. do 24. svibnja, održat će se međunarodna i međusveučilišna likovna radionica „Svijetle pruge 2012.“ Početkom 2002. godine, u idiličnom šumskom okruženju lugarnice Rogović kut na Bilogori, studenti Odjela za kiparstvo Akademije likovnih umjetnosti iz Zagreba, započeli su pod vodstvom akademskog kipara prof. Slavomira Drinkovića - izradu skulptura od drveta.

Projekt „SVIJETLE PRUGE“ nastao je kao plod međusobne suradnje Hrvatskih šuma d.o.o. Zagreb, Bjelovarsko-bilogorske županije i Akademije likovnih umjetnosti iz Zagreba (ALU) između kojih je u tu svrhu sklopljen i ugovor, a upravo je područje Uprave šuma Podružnice Bjelovar odnosno Šumarije Bjelovar odabrano za početak ove dugogodišnje suradnje.

Poneseni zajedničkom idejom koja se rodila iz želje da se vrijedno prirodno bogatstvo Bjelovarsko-bilogorske županije - šume i drvo, te bogata tradicija uzgoja stoke i održavanja stočarskih sajmova izraze kroz umjetnički prikaz u trajnu vrijednost - skulpturu, akademski slikar Dubravko Adamović, rođeni Bjelovarčanin i tadašnji upravitelj Šumarije Bjelovar Milan Arvay, krenuli su u realizaciju umjetničke radionice na otvorenom – projekt „Svijetle pruge“.

U okviru terenske nastave, studenti 3. i 4. godine kiparskog odsjeka ALU, te jedan od afirmiranih gosta umjetnika, svake godine borave desetak dana u bilogorskim šumama gdje izrađuju vlastite skulpture od drveta prema zadanoj temi. Većina skulptura su postavljene na prostoru između prometnica i šume (svijetle pruge) u predjelu gospodarske jedinice „Bjelovarska Bilogora“, dok dio njih krasi parkove i trgove Grada Bjelovara, te općine Veliko Trojstvo i Veliki Grđevac.

Hrvatske šume d.o.o. Zagreb, tijekom niza godina podupiru ovaj projekt u cilju promoviranja drveta ne samo kao industrijske, građevinske i energetske sirovine, već i kao plemenitog umjetničkog materijala.

Ove godine će u sklopu radionice biti izgrađene 4 skulpture u hrastovom drvetu za javni prostor Općine Veliko Trojstvo na temu „kretanje“.

svijetle_pruge_clanak