Ove web stranice koriste kolačiće da bi se pravilno prikazivale. Korištenjem naših web stranica, pristajete na spremanje kolačića na Vaš uređaj.

Otvori politiku privatnosti      Otvori sve dokumente politike e-privatnosti      Otvori GDPR dokumente       O kolačićima

Što se radi u šumi tijekom srpnja

Motrenje i dojava požara  na području krša provodi se sa 138 motrionica i 14 čvrstih objekata . Na mjestima i područjima nedostupnima pregledu i opažanju s motrionica, poslove provodi ophodarsko-dojavna služba i to pješke, vozilom i brodom. Na poslovima motrenja, dojave i čuvanja šuma tijekom cijele godine zaduženi su i čuvari šuma.  Na području krša osnovane su osposobljene interventne skupine radnika na razini uprava šuma podružnica, dok su na kontinentu osnovane na razini šumarije. Interventne skupine radnika opremljene su vozilima i alatom za prosijecanje prosjeka i početno gašenje požara. U svrhu protupožarne preventive  koriste se  postojeće gospodarske prosjeke, protupožarne prosjeke i protupožarne prosjeke s elementima  šumske ceste koje se svake godine i održavaju.
Što se posla u šumi tiče, kao i u prethodnom mjesecu vrši se privlačenje i otprema trupaca.
Nakon toga slijedi ručna njega pomlatka i mladika. Pomladak su sve biljke u dobi od jedne godine do dobi kad se kod njih oblikuje debalce i krošnja. Mladik su biljke od dobi kad se formira debalce i krošnja do trenutka maksimalnog visinskog prirasta.
Šumari vrše i čišćenje koljika. Koljik je sastojina koju čine stabalca čiji je prosječni prsni promjer od 5 do 7 centimetara. Čišćenjem se iz sastojina odstranjuje sve ono što se smatra nekvalitetnim i suvišnim za razvoj buduće sastojine. Sijeku se deformirana, nekvalitetna, rašljava, savijena, bolesna, prelomljena i oštećena stabalca.
Važno je i održavati uzgojne staze, te pokose kanala i rubove cesta.
Ako postoji potreba za time, treba se tretirati pepelnica.
Kako bi se zaštitile buduće pomladne površine nužno je podići ograde oko njih.
Započinje se sa popisom drvnih sortimenata na skladištima kako bi se izvršila inventura stanja zaliha drvnog materijala. Inventura bi se trebala provesti do kraja mjeseca.Lipanj je i mjesec u kojemu se počinje s mjerama zaštite šuma od požara.

pozariste