Ove web stranice koriste kolačiće da bi se pravilno prikazivale. Korištenjem naših web stranica, pristajete na spremanje kolačića na Vaš uređaj.

Otvori politiku privatnosti      Otvori sve dokumente politike e-privatnosti      Otvori GDPR dokumente       O kolačićima

Šumarske oznake pomogle u spašavanju nakon pada zrakoplova

Oznake kojima šumari na stablima označavaju granice šumskogospodarske podjele područja na kojima gospodare i šumskogospodarske karte koje izrađuju Hrvatske šume, uvelike su pripomogle u točnom lociranju zrakoplova Cessna 172 koji se jučer prijepodne srušio kod Pakraca. Naime, jedan od unesrećenih iz zrakoplova uspio je doći do stabla na kojem je vidio šumarsku oznaku te je spašavateljima (HGSS, DUZS, policija) prenio ono što vidi. Brzo otkrivanje točne lokacije omogućeno je služenjem geoportalom i ugrađenom funkcionalnošću složenog pretraživanja prostornih podataka koje su izradili stručnjaci Hrvatskih šuma.

Članovi HGSS-a, DUZS-a i Hitne pomoći izveli su, potom, vrlo zahtjevnu akciju spašavanja te su unesrećeni, kao što je poznato, prevezeni u bolnicu.
Ovaj nesretan slučaj i njegovo rješavanje potvrdio je da oznake šumskogospodarske podjele mogu pomoći svakome tko se izgubi u šumi. Stoga svim posjetiteljima šuma dajemo nekoliko informacija o već spomenutim oznakama šumskogospodarske podjele.
Sve državne šume kojima gospodare Hrvatske šume podijeljene su na manja područja koja nazivamo gospodarske jedinice. Svaka gospodarska jedinica dijeli se na manja područja veličine do 60 ha koja nazivamo odjeli, koji su prema vrsti drveća, starosti i načinu postanka, cilju gospodarenja i bonitetu staništa podijeljeni na još manje površine pod nazivom odsjeci. Ova podjela vidljiva je na stablima u šumi, a isto tako i na šumskogospodarskim kartama u papirnatom i digitalnom obliku. Navedene karte dio su šumskogospodarskih planova koji sadrže velik broj podataka kako za cijelo područje gospodarske jedinice tako i za svaki pojedini odsjek.

Na kraju svim zainteresiranim dajemo i informaciju o izgledu oznaka šumskogospodarske podjele koje na stablima može vidjeti svaki posjetitelj državnih šuma kojima gospodare Hrvatske šume.


TRI VODORAVNE CRTE – granica između dviju gospodarskih jedinica ili vanjska granica (između državne i privatne šume)

DVIJE VODORAVNE CRTE – granica odjela unutar gospodarske jedinice

JEDNA VODORAVNA CRTA – granica odsjeka unutar odjela

BROJ IZNAD CRTA – broj odjela unutar područja gospodarske jedinice

MALO LATINIČNO SLOVO ISPOD CRTA ILI CRTE – oznaka odsjeka

 

ozn1

ozn2

ozn3