Ove web stranice koriste kolačiće da bi se pravilno prikazivale. Korištenjem naših web stranica, pristajete na spremanje kolačića na Vaš uređaj.

Otvori politiku privatnosti      Otvori sve dokumente politike e-privatnosti      Otvori GDPR dokumente       O kolačićima

Kreće Boranka!

Nakon što su prošlogodišnji požari ostavili pustoš na velikim površinama diljem Dalmacije, brojni zainteresirani građani izrazili su želju da sudjeluju u obnovi i ozelenjavanju tog područja. No kako je riječ o iznimno opsežnom poslu koji se treba rukovoditi pod budnim okom stručnjaka, bilo je potrebno pokrenuti akciju u kojoj bi se spojila struka s volonterskim entuzijazmom.

Upravo iz tih razloga je Savez izviđača Hrvatske u suradnji s Hrvatskim šumama i Gorskom službom spašavanja pokrenuo najveću do sada akciju volonterskog pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije nazvanu Boranka koju su predstavili još u lipnju ispred zvjezdarnice Zvjezdano selo Mosor. Tijekom mjeseca rujna kreće velika medijska kampanja i brojne edukacije koje će se održati u školama dok će se akcije sadnje održavati svake subote i nedjelje tijekom listopada i studenog.

Kako je najavio Dan Špicer, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske, promotivno - edukativna kampanja osmišljena je u suradnji s reklamnom agencijom Imago Ogilvy a s početkom nove školske godine, stručnjaci iz redova izviđača, šumara, vatrogasaca, HGSS-a provodit će edukaciju po školama u Splitsko - dalmatinskoj županiji s ciljem podizanja svijesti djece i mladih o važnosti šuma, zaštiti prirode te prevenciji i zaštiti od požara.

U sklopu kampanje, od ostataka izgorenih borova prikupljenih na požarištima u Dalmaciji napravljene su bojice, tzv. Boralice. Oko 100.000 bojica bit će 14. rujna podijeljeno građanima putem akcije 24 Sata. Korištenjem Boralica građani će se moći uključiti u kampanju tako da će sami moći nacrtati svoje drvce, dati mu ime i putem posebne aplikacije na adresi www.boranka.hr smjestiti ga u virtualnu šumu.
- Za svako nacrtano drvce i uz plaćenu donaciju od 10 kuna naši volonteri zasadit će pravu sadnicu. Kako će rasti virtualna šuma, tako će se povećavati i broj živih sadnica. Simbolički, iz spaljenog drveta nastajat će novi život. Boranka je jedina bojanka koja vraća život iz pepela, - istaknuo je Špicer.

Osim ove akcije, Hrvatske šume će nastaviti raditi na obnovi svih dalmatinskih požarišta koja su stradala tijekom katastrofalne 2017. godine.