Ove web stranice koriste kolačiće da bi se pravilno prikazivale. Korištenjem naših web stranica, pristajete na spremanje kolačića na Vaš uređaj.

Otvori politiku privatnosti      Otvori sve dokumente politike e-privatnosti      Otvori GDPR dokumente       O kolačićima

Ulaganje koje otpad pretvara u vrijednu sirovinu

Nabavom tehnološki najsuvremenijeg samohodnog iverača na svjetskom tržištu, Hrvatske šume započele su investicijski ciklus vrijedan više od 20 milijuna kuna, koji će značajno povećati postotak iskorištenja posječene drvne mase i doprinijeti održivosti šumskog područja. Uz predstavnike Hrvatskih šuma, predstavljanju ove napredne inovacije u segmentu šumarske mehanizacije prisustvovao je danas u zagrebačkom Gradu mladih i potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.

„Hrvatska je danas jedna od najšumovitijih država u Europskoj uniji, a da bi takva i ostala, neophodna su ulaganja u kvalitetnu šumarsku opremu i tehnologiju. Ova je investicija još jedan iskorak Hrvatskih šuma u smjeru racionalnog gospodarenja šumskom sirovinom i poticanja održivog razvoja u svim područjima njihove nadležnosti“, naglasio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

U hrvatskom se šumarstvu već više od dva stoljeća primjenjuje načelo održivosti, čega se Hrvatske šume čvrsto drže. „Uz zadržavanje načela održivosti, u budućim aktivnostima želimo staviti dodatni naglasak na učinkovitu uporabu drvnog resursa i povećati iskorištavanje proizvedene drvne mase. U tome će nam pomoći i nova oprema za pridobivanje biomase koja će omogućiti proizvodnju obnovljive energije, očuvanje okoliša, ali i otvaranje novih radnih mjesta i ostanak stanovništva u ruralnim područjima“, istaknuo je predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, Krunoslav Jakupčić ilustriravši kako je ovaj iverač u segmentu šumarske mehanizacije, ono što su Rimčeva vozila u segmentu osobnih automobila.

Na predstavljanju posljednje u nizu investicija Hrvatskih šuma, istakuto je da šumski otpad čini približno 25 posto ukupne bruto drvne mase godišnje. No, zbog nedostatka tehnoloških rješenja, dosada nije bilo ekonomski isplativog načina njegovog korištenja. Ovom će se investicijom omogućiti maksimalno iskorištavanje preostalog šumskog otpada, čime se smanjuje rizik od nastanka požara kao i ovisnost o uvozu fosilne energije.

investicija 01

investicija 02

investicija 03