Ove web stranice koriste kolačiće da bi se pravilno prikazivale. Korištenjem naših web stranica, pristajete na spremanje kolačića na Vaš uređaj.

Otvori politiku privatnosti      Otvori sve dokumente politike e-privatnosti      Otvori GDPR dokumente       O kolačićima

Priopćenje za medije - Objavljeni rezultati javnog poziva za dodjelu trupaca 2019.g.

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE
Zagreb, 23. siječnja 2019.

Hrvatske šume raspodijelile 2.2 mil kubičnih metara trupaca

Potražnja domaćih drvoprerađivača trostruko je veća od dostupnih
količina zbog čega se sirovina raspoređuje prema strogim kriterijima

ZAGREB – Nakon nedavnih rezultata Javnog poziva za prodaju prostornog drva, Hrvatske šume jučer su objavile količine trupaca koje će se u ovoj godini rasporediti na 366 kupaca. Natječajem je dodijeljeno ukupno 2.225.029 kubičnih metara trupaca prema kriterijima iz Pisma razumijevanja, strateškom dokumentu kojeg su Hrvatske šume potpisale s Udruženjem drvno-prerađivačke industrije pri Hrvatskoj gospodarskoj komori s ciljem pravedne i transparentne raspodjele drvnog resursa te motiviranja proizvođača na realizaciju proizvoda visoke dodane vrijednosti, prvenstveno namještaja. Time se stvaraju preduvjeti za veći stupanj prerade ove vrijedne sirovine u domaćim pogonima, otvaraju se nova radna mjesta te povećavaju ulaganja u nove tehnologije i inovativne proizvode.

“Svjesni smo da pojedine velike tvrtke možda neće biti zadovoljne jer ne mogu kupiti sve količine koje će popuniti njihove kapacitete, ali smatramo da je ovo najpravedniji model dosad. Kad bi jednima odobrili više od onog što zadovoljavaju prema novim kriterijima, nekom drugom bi morali bi smanjiti količine. Treba znati da je proizvodnja drvne sirovine ograničena, pa ostatak svojih potreba kupci uvijek mogu zadovoljiti kupnjom na tržištu. Potražnja kupaca trostruko je veća od dostupnih količina kojima raspolažu Hrvatske šume, no naše je trajno opredjeljenje načelo održivosti, što znači da se iz šume nikad neće uzimati više nego što prirašćuje”, navodi Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, ističući kako se godišnje posadi 9 i pol milijuna sadnica te posije na stotine vagona šumskog sjemena. Građanima koji su zabrinuti jer su negdje vidjeli posječena stabla, Jakupčić objašnjava kako nema razloga za brigu. „Njegom i obnovom šuma te proizvodnjom drvne sirovine stječe se preduvjet za kvalitetan uzgoj mlade šume i ona se provodi prema strogim ekološkim, socijalnim i ekonomskim standardima. Danas uživamo ono što su naši šumari posadili prije 80 ili 100 godina i odmah obnavljamo i pomlađujemo površine u skladu sa šumsko-gospodarskim planovima“.

Jedan od kriterija na natječaju za prodaju sirovine su i fakture kojima se dokazuje količina i cijena proizvoda koje je pojedina tvrtka proizvela u protekloj godini. Na ovaj se način proizvođače motivira da od dobivene količine kvalitetnih trupaca streme realizirati proizvod što veće dodane vrijednosti, što dovodi do veće zarade i povećanja broja radnih mjesta, ali i do jačanja cijele drvoprerađivačke industrije. Ona danas čini 10 posto ukupnog hrvatskog izvoza te direktno i indirektno zapošljava oko 53.000 ljudi (od čega se čak 98 posto odnosi na male proizvođače i tradicionalne obrte kojima se s novom ravnomjernom raspodjelom osigurava dovoljno sirovine), što sve dovoljno govori o važnosti na šumi baziranog sektora za ukupno hrvatsko gospodarstvo.

Imena svih kupaca i odobrenih količina po predmetnom Javnom pozivu objavljena su na web stranici Hrvatskih šuma. Rok za dostavu prigovora je 25. siječnja do 15 sati.

Popis 5 najvećih kupaca s pripadajućim količinama:

KUPAC

OIB

KOLIČINA (m3)

ŠERIF EXPORT-IMPORT d.o.o.

26178658188

126.966

CEDAR d.o.o.

17113221373

100.080

SPAČVA d.d.

2046778584

50.808

STOLARIJA I PILANA RATKOVIĆ

23302807642

50.000

DRVODJELAC d.o.o. IVANEC

9588363702

48.981

 

Kontakt:

Ana Juričić Musa
Odnosi s javnošću
mob: 098 44 09 40
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.