Ove web stranice koriste kolačiće da bi se pravilno prikazivale. Korištenjem naših web stranica, pristajete na spremanje kolačića na Vaš uređaj.

Otvori politiku privatnosti      Otvori sve dokumente politike e-privatnosti      Otvori GDPR dokumente       O kolačićima

U šumi Topolje mladi GLOBE-ovci učili o pomlađivanju i uzgoju šumskih sastojina

Učenici nekoliko osnovnih i srednjih škola s područja Čakovca i okolice, sudionici GLOBE projekta, u srijedu 23. listopada imali su priliku učiti o šumi, i to direktno ispod njenih krošanja. Upravitelj šumarije Čakovec Benjamino Horvat ugostio je male đake željne znanja na području svoje šumarije Čakovec, u samoj šumskoj učionici. Ručno izrađen namještaj, drveni stolovi i klupe, dodatno su motivirali djecu da upijaju nova znanja i istražuju taj dan brže i bolje nego inače. To i je cilj GLOBE projekta koji predviđa redovita i kontinuirana učenička mjerenja i opažanja u neposrednom okolišu škole. Sudjelujući u programu, učenici na konkretnim primjerima primjenjuju školska teoretska znanja te iskustvenim učenjem stječu nove spoznaje o cjelovitosti okoliša, razvijajući pritom pozitivne stavove, ali i samosvijest temeljenu na svom aktivnom sudjelovanju. Nakon magle koja se to jutro nadvila nad cijelo šumsko područje, zasjalo je sunce i učinilo dan savršenim za učenje na otvorenom. Upravitelj šumarije Benjamino Horvat na jednostavan i zanimljiv način poučio je djecu što znači biološka obnova šuma, odnosno objasnio razlike između prirodnog i umjetnog pomlađivanja. Šuma koja okružuje ovo područje naziva se Topolje, a primjer je različitih sastojina i po starosti i po vrstama drveća te je bila savršen primjer prikaza rasta šume i njenog životnog ciklusa. Mali đaci postavljali su pitanja kao što su to autohtona stabla i koja su uobičajena za njihovo geografsko područje. Nakon predavanja djeca su još imala nekoliko nimalo lakih radionica iz biometrije, karakterizacije tla te snalaženja u prostoru. Na kraju su posadila stabalce crnog bora kao simbol rasta i još mnogobrojnih ovakvih radionica u budućnosti, pokazujući svoju brigu za zaštitu šuma i okoliša. (hj)

cakovec01

cakovec04

cakovec03

cakovec02