Ove web stranice koriste kolačiće da bi se pravilno prikazivale. Korištenjem naših web stranica, pristajete na spremanje kolačića na Vaš uređaj.

Otvori politiku privatnosti      Otvori sve dokumente politike e-privatnosti      Otvori GDPR dokumente       O kolačićima

Oprezno s korovom, izbjegnite požare!


 Vrijeme je proljetnih poljoprivrednih aktivnosti. Molimo građane da tijekom radova na čišćenju poljoprivrednih i drugih površina, biljni otpad saniraju na način da ne dovode u opasnost ljude i imovinu te u tom cilju izbjegavaju i onečišćenje zraka i okoliša. Biljni otpad je bolje kompostirati ili odložiti u reciklažna dvorišta, a ako se ne može ništa drugo do ga spaliti, molimo građane da obrate pažnju na preventivne mjere. Prije početka spaljivanja organizator je dužan telefonski obavijestiti Vatrogasni operativni centar na telefon 193 o početku spaljivanja, lokaciji, poduzetim preventivnim mjerama, broju osoba koje vrše spaljivanje. Nakon završetka spaljivanja prekontrolirati zgarište, ugasiti sve ostatke vatre, te obavijestiti Vatrogasni operativni centar o završetku spaljivanja. U slučaju ne poduzimanja preventivnih mjera, nepovoljnih uvjeta za spaljivanje, (jak vjetar, velika ili vrlo velika opasnost za nastanak i širenje požara), operativni dežurni neće izdati suglasnost za spaljivanje.

Spaljivanje komunalnog i drugog otpada nije dozvoljeno. Loženje vatre na otvorenom dozvoljeno isključivo uz prethodnu najavu i odobrenje vatrogasne postrojbe, u protivnom je kažnjivo. Prije nego se odlučite na spaljivanje, poslušajte ove savjete vatrogasaca: • vatru ne palite za vjetrovita vremena, za vrijeme sušnih razdoblja, u vrijeme sazrijevanja žitarica i žetve, u blizini miniranih i minsko-sumnjivih površina. • biljni otpad nemojte paliti u šumama, lovištima i parkovima • prostor oko mjesta predviđenog za spaljivanje očistite od zapaljivog raslinja kako biste spriječili širenje požara • pripremite sredstva za gašenje požara: vodu, pjenu, prah, a ukoliko nemate aparate za početno gašenje požara, poslužit će i pijesak, lopate i sl. • ne spaljujte istovremeno velike količine raslinja • osobe koje su koristile ložišta na otvorenome, dužne su kontrolirati izgaranje i ne smiju napuštati mjesto dok se vatra u potpunosti ne ugasi • apeliramo na osobe starije životne dobi i lošeg zdravstvenog stanje da ne pale biljni otpad • sve pravne ili fizičke osobe koje namjeravaju paliti vatru na otvorenome prostoru dužne su zatražiti odobrenje nadležne vatrogasne službe (javne vatrogasne postrojbe, dobrovoljna vatrogasna društva) te postupati u skladu s uputama.

ugasen pozar