Ove web stranice koriste kolačiće da bi se pravilno prikazivale. Korištenjem naših web stranica, pristajete na spremanje kolačića na Vaš uređaj.

Otvori politiku privatnosti      Otvori sve dokumente politike e-privatnosti      Otvori GDPR dokumente       O kolačićima

Topničko-raketna pukovnija na sadnji u šumariji Vrbovec


 

Topničko-raketna pukovnija Hrvatske vojske odazvala se pozivu Hrvatskih šuma na Dane zajedničke sadnje, pa će tako njezinih 20 pripadnika 5 dana saditi zajedno sa šumarima na području gospodarske jedinice Česma, UŠP Bjelovar. U utorak, 9. ožujka pri sadnji su ih obišli ministar obrane, dr.sc. Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, viceadmiral Robert Hranj, uz predsjednika Uprave HŠ d.o.o. Krunoslava Jakupčića. Ukupno će se posaditi 32.000 sadnica hrasta lužnjaka. Radovi se odvijaju na području GJ Česma, Odsjek 83g, površine 10,53 ha, na nadmorskoj visini od 104 m. Tu se nalazila tipična šuma hrasta lužnjaka i običnoga graba starosti 141 godinu.

Nakon dobrog uroda žira iz 2016. godine, u IV. kvartalu 2019. godine izvršen je dovršni sijek. Od uzgojnih radova do sada je u tri navrata izvršena zaštita od biljnih bolesti kao i njega pod zastorom stare sastojine. Upravo je u tijeku popunjavanje sadnicama hrasta lužnjaka na planiranih 4,00 ha sa 32.000 sadnica. Ministar obrane, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH i predsjednik Uprave Hrvatskih šuma također su zasadili simbolične sadnice hrasta lužnjaka. Ministar obrane Mario Banožić pritom je pohvalio angažman hrvatskih vojnika u pošumljavanju i istaknuo važnost primjera i poruke koja se ovakvim zajedničkim akcijama šalje cijelom društvu. “Jedna od temeljnih zadaća Hrvatske vojske je potpora civilnim institucijama, ali isto tako Hrvatska vojska svojim ponašanjem i angažmanom šalje poruku društvu kako se ponašati odgovorno.

Cilj sudjelovanja u ovim akcijama je pokazati kako Hrvatska vojska, pored svojih temeljnih zadaća, aktivno sudjeluje u poboljšanju vlastite životne sredine kroz obnovu šumskog fonda”, istaknuo je ministar Banožić. Također se zahvalio Hrvatskim šumama na organizaciji akcije istaknuvši značajnu i kontinuiranu suradnju Hrvatskih šuma i Ministarstva obrane te Hrvatske vojske, posebno vezanu uz zaštitu šuma u protupožarnoj sezoni. Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj naglasio je zadovoljstvo što je Hrvatska vojska dio ove akcije te na taj način postaje dio globalnih napora za očuvanje naše planete. Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma d.o.o. Krunoslav Jakupčić zahvalio se ministru obrane i načelniku Glavnog stožera OS RH na suradnji i doprinosu Hrvatske vojske pošumljavanju, istaknuvši dobru suradnju i na drugim područjima, kao što je suradnja u protupožarnoj zaštiti i spašavanju mediteranskih šuma. Objasnio je način obnove šuma u Hrvatskoj, u kojem se slijede načela prirodne obnove, ali se prirodi mora pomoći i pošumljavanjem, za što se godišnje upotrijebi 9 milijuna sadnica proizvedenih u rasadnicima Hrvatskih šuma.

postrojba01

postrojba02

postrojba04

postrojba05