Ove web stranice koriste kolačiće da bi se pravilno prikazivale. Korištenjem naših web stranica, pristajete na spremanje kolačića na Vaš uređaj.

Otvori politiku privatnosti      Otvori sve dokumente politike e-privatnosti      Otvori GDPR dokumente       O kolačićima

Obilazak Medvednice nakon oluje Rea: Nove glavobolje za zagrebačke šumare

Hrvatske šume su u četvrtak 23. svibnja za medije organizirali obilazak područja stradalih u oluji Rea koja je zadesila područje Medvednice 12.-14. svibnja. Iako je oluja zahvatila puno veće područje od oluje Teodor iz 2013. godine, prve procjene govore kako će šteta biti ipak manja negoli je bila prije 6 godina kada je u nekoliko naleta vjetra stradalo više od 60.000 kubičnih metara drvne sirovine. Novinari su se mogli uvjeriti u brojne radove koje su Hrvatske šume učinile u proteklih tjedan dana. Sljemenska cesta je u potpunosti čista i prohodna, no zatvorena je zbog drugih razloga koji nemaju veze s Hrvatskim šumama. Radi se i na sanaciji planinarskih staza. Ukoliko vremenski uvjeti to dozvole do kraja lipnja bi trebale biti prohodne i Leustekova te omladinska staza koje su značajno stradale u ovoj oluji. Sanacija štete radit će se cijelu godinu i ukoliko ne bude nepredviđenih situacija, trebala bi biti gotova u proljeće iduće godine. - Na žalost, u javnosti su se pojavile priče da šumari trljaju ruke zbog novog nevremena. Nama je ova oluja samo zadala nove glavobolje. Javnost treba znati kako se bukva nikako ne siječe u proljeće jer je puna soka zbog kojeg često truli. To će itekako umanjiti njezinu cijenu. Šteta će sigurno biti veća jer cijena trupaca ne može nadoknaditi cijenu sanacije, a sanacija se obaviti mora, - izjavio je Damir Miškulin, voditelj UŠP Zagreb. Šumari će redovno tijekom sanacije organizirati medijske konferencije gdje će javnost izvještavati o radovima sanacije.

lom02

lom03

 

lom04

lom05

lom06