Nalazite se ovdje: Početna

Ove web stranice koriste kolačiće da bi se pravilno prikazivale. Korištenjem naših web stranica, pristajete na spremanje kolačića na Vaš uređaj.

Otvori politiku privatnosti      Otvori sve dokumente politike e-privatnosti      Otvori GDPR dokumente       O kolačićima

Članci

Planinarski domovi

Planinarski dom Zeleni vir
Hrvatske šume, UŠP Delnice
Šumarija Skrad 051 810 688
Zeleni Vir 051 810 214

FOTOGALERIJA


Planinarski dom Zeleni Vir nalazi se u samom srcu Gorskog kotara, nedaleko od Skrada, na udaljenosti od svega 1 sat i 15 minuta od Zagreba. Zbog svoje blizine predstavlja omiljeno izletište za ljubitelje planinske idile.

Uz restoran koji gostima nudi jela po narudžbi po pristupačnim cijenama, u domu je moguć pansionski smještaj u sobama  sa zajedničkom kupaonicom, sa ukupnim kapacitetom od 18 ležaja.
U sklopu izletničkog programa –uz ručak u planinarskom domu ''Zeleni vir'',gostima se nudi obilazak kanjona Vražji prolaz, spilje  i slapa uz plaćanje ulaznice od 15,00 kuna.

Izletnici mogu stići u Zeleni vir  na 3 načina:
-pješke od željezničke postaje u Skradu, strmom stazom i kanjonom ''Vražji  prolaz''.
-automobilom iz Skrada uskom, asfaltiranom cestom
-automobilom auto-cestom Zagreb-Rijeka do Ravne gore (cestarina u oba smjera košta 76,00 kuna), cestom u pravcu Skrada do sela Ložac,  te stazom kroz dolinu i šumice uz  čist i bistar potok Curak što je vjerojatno i najljepši put za dolazak u Zeleni vir.

Zeleni Vir je zaštićeni rezervat prirode, ime je dobio po špiljskom jezercu smaragdnozelene boje, koji predstavlja izvor ili vir, te je i izletište po njemu dobilo ime. Nedaleko od izvora sa stijene visoke 70 metara obrušava se veličanstven vodopad poput vodene zavjese, a zimi kada se vodene kapljice zalede stvaraju se velike ledene kaskade.
Oni koji su spremni na pustolovinu trebaju vidjeti  i doživjeti  800 m dugačak kanjon Vražji prolaz  uz koji se uzdižu visoke i strme stijene i koje na jednom mjestu natkriljuju potok. Kroz kanjon izletnici prolaze stazom i improviziranim drvenim stepenicama te mogu doživjeti veličanstvenu ljepotu i  moć prirode.
Na kraju Vražjeg prolaza nalazi se Muževa hižica, 200 m dugačka spilja. Na kraju spilje je jezerce u kojem je otprilike u isto vrijeme kada i u postojnskoj jami, pronađena čovječja ribica.

Kontakt: 00385 (0)98 447 984
Kapacitet: 4 sobe: 2/2, 2/7

PREPORUKA: OBAVEZNO PONIJETI TOPLIJU ODJEĆU JER SU JUTRA I VEČERI I DO 10 STUPNJEVA HLADNIJI OD DANA.Planinarski dom Jankovac
Hrvatske šume, UŠP Našice
Šumarija Čačinci 033 673 466
Jankovac 098 9842 375, 098 443 235

FOTOGALERIJA


Planinarski dom ''Jankovac'' nalazi se na obroncima Papuka, u istoimenom Parku prirode ''Papuk'', na 475 m nadmorske visine. Smješten je na prekrasnoj planinskoj livadi  uz 3 zelena jezera  okružena stoljetnim bukovim šumama.
Zadnjih 4 km u dom se dolazi makadamskom cestom, uz koju se nalazi poznati slap Skakavac koji predstavlja turističku atrakciju ovog parka-šume zbog  vodopada visokog  28 metara koji se obrušava preko visoke stijene u kanjon Kovačice.

Uz restoran koji gostima nudi jela po narudžbi, u domu je moguć pansionski smještaj u sobama različitog nivoa usluge (sobe s kupaonicom, sobe bez kupaonice, spavaonice s kupaonicom, spavaonice bez kupaonice).

Objekt ima ukupno 64 ležaja te je idealan za organizirane grupe koje dolaze autobusima.

Smjer dolaska: starom podravskom magistralom (Zagreb, Virovitica, Podravska Slatina ,Mikleuš, Slatinski Drenovac) ili autocestom Zagreb – Nova Gradiška (skretanje prema Požegi – Velika – Jankovac).

U cilju višednevnog boravka gostiju , Jankovac nudi povoljne aranžmane.

Gostima se nude razni dodatni sadržaji kao što su  obilazak prirodnih znamenitosti i  kulturno–povijesne baštine ovog kraja, posjetu  arboretumu Lisičine,  terrmalnom  kupalištu Velika , privatnom ZOO vrtu i dr.

Park šuma Jankovac
1955. godine "Državni sekretarijat za poslove narodne obrane" proglašava šumu Jankovac stalnom zaštićenom park - šumom sa posebnim naglaskom na vrelo i slap potoka Jankovca. Šume oko Jankovca iznimne su ljepote. U njima prevladava bukva uz prisustvo gorskog javora, bijelog jasena, gorskog brijesta i druge planinske vrste drveća među kojima se mogu zapaziti posebno lijepa i stara stabla. Osim drveća, te su šume bogate i prizemnim raslinjem od kojih su najzastupljenije vrste crna bazga, božikovina, klokočika itd. Starost tih šuma je velika, a najveća je procjenjena na oko 160 godina. Površina koja je zaštićena iznosi 640 hektara, a nakon što je cijeli Papuk proglašen parkom prirode, šume koje se nalaze u sklopu parka - šume Jankovac još su sigurnije da će njihova ljepota ostati netaknuta.
U središtu ovog šumskog kompleksa nalazi se livada sa tri umjetna jezera koji dobivaju vodu iz izvora Jankovačkog potoka. Voda izvire iz jedne od dviju špilja prirodnih kraških fenomena u okomito dolomitnoj stijeni koja se izdiže iz doline. Na sjevernom kraju livade je planinarski dom Jankovac i lovačka kuća šumarije. Jankovački potok ubrzo poslije izlaska s livade obrušava se niz stijenu s visine od 35 metara i stvara poznati jankovački slap Skakavac, koji s potokom Kovačicom stvara duboki kanjon.

Nalazite se ovdje: Početna