Ove web stranice koriste kolačiće da bi se pravilno prikazivale. Korištenjem naših web stranica, pristajete na spremanje kolačića na Vaš uređaj.

Otvori politiku privatnosti      Otvori sve dokumente politike e-privatnosti      Otvori GDPR dokumente       O kolačićima

Članci

Šumari se predstavili u Saboru

sabor1

Povodom proslave 250 godina organiziranog šumarstva u Hrvatskoj, predstavnici šumarske struke održali su krajem veljače tematsku sjednicu pred saborskim Odborom za poljoprivredu kojoj je svrha bila upoznati saborske zastupnike o povijesnom značaju, sadašnjoj problematici te budućnosti šumarstva i šumarske struke u Republici Hrvatskoj. Povodom proslave 250 godina organiziranog šumarstva u Hrvatskoj, predstavnici šumarske struke održali su krajem veljače tematsku sjednicu pred saborskim Odborom za poljoprivredu kojoj je svrha bila upoznati saborske zastupnike o povijesnom značaju, sadašnjoj problematici te budućnosti šumarstva i šumarske struke u Republici Hrvatskoj.

Sjednicu je otvorio saborski zastupnik Franjo Lucić, predsjednik Odbora za poljoprivredu Hrvatskoga sabora čestitavši pri tome cijeloj šumarskoj struci ovako značajnu obljetnicu
Akademik Igor Anić održao je predavanje o povijesti šumarstva osvrnuvši se pri tome na 250 godina potrajnoga gospodarenja šumskim resursima u Hrvatskoj opisujući pri tome kako su stvarane šume i šumski ekosustavi kakve imamo danas naglasivši ulogu šumara u cijelom tom procesu.
Funkcioniranje sektora šumarstva Saborskom odboru predočio je Domagoj Križaj, pomoćnik ministra poljoprivrede. Istaknuo je zakonodavnu i regulativnu funkciju Uprave za šumarstvo Uprave za šumarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede kao i funkciju zastupanja hrvatskog šumarstva na paneuropskom i globalnom nivou.
Silvija Zec, tajnica Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije prenijela je saborskom Odboru trenutačno stanje u sektoru šumarstva i drvne tehnologije gdje je obuhvatila sve pojmove i institucije koje se tiču šumarskog sektora.
O stanju u državnim šumama, temi koja je vjerojatno najviše zanimala saborske zastupnike, govorio je Ivan Ištok, član Uprave Hrvatskih šuma iznijevši podatke o proizvodnji, ugovorima sa drvnom industrijom te benefitima koje hrvatsko društvo ima od gospodarenja šumskim resursima. Kao i za državne šume, Miljenko Župarić iz Hrvatskog saveza udruga privatnih šumovlasnika govorio je o potencijalu u razvoju šuma šumoposjednika, mogućnostima i problemima privatnika.
Dekan Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Vladimir Jambreković prezentirao je saborskom Odboru za poljoprivredu stanje u visokom obrazovanju, znanosti te transferu tehnologija gdje je konstatirao kako je Šumarski fakultet u Zagrebu na najboljem putu postati najboljim šumarskim fakultetom u regiji, ako to već nije i danas.
Znanstveno istraživački rad u šumarstvu u ime Hrvatskog šumarskog instituta predstavila je ravnateljica Dijana Vuletić predstavivši rad i funkcioniranje instituta osvrnuvši se i na projekte koji su trenutno aktualni.
O značaju naknade za općekorisne funkcije šuma, popularni OKFŠ o kojem je bilo toliko mnogo polemika u hrvatskim medijima govorio je Ivica Tikvić sa Šumarskoga fakulteta podsjetivši saborske zastupnike o koliko malom ulaganju je riječ a koliko dobroga on donosi hrvatskome društvu.
Završno izlaganje bilo je „EU fondovi u šumarstvu" održano od strane Domagoja Trohe, višeg stručnog suradnika Službe za strateški razvoj i upravljanje organizacijskim promjenama Hrvatskih šuma, koji je objasnio koji fondovi i koja sredstva mogu šumarstvu u Hrvatskoj donijeti korist i razvoj od kojeg će cijelo društvo imati koristi.
Za kraj, predsjednik Odbora za poljoprivredu Hrvatskoga sabora, g. Franjo Lucić, izrazio je veliko zadovoljstvo prezentiranim te je zahvalio šumarskom sektoru na izlaganjima.

sabor1

sabor2