Ove web stranice koriste kolačiće da bi se pravilno prikazivale. Korištenjem naših web stranica, pristajete na spremanje kolačića na Vaš uređaj.

Otvori politiku privatnosti      Otvori sve dokumente politike e-privatnosti      Otvori GDPR dokumente       O kolačićima

Članci

Zelena čistka

zel cis01

Unatoč jakoj kiši i lošim meteorološkim prilikama, volonteri koji su sudjelovali u akciji Zelena čistka nisu se dali smesti. U većem dijelu zemlje akcija je uspješno provedena, a Hrvatske šume opet su se pokazale kao jedan od najvažnijih kotačića Zelene čistke. Akciju koordinira nevladina udruga Žmergo iz Opatije koja je prethodne godine okupila više od 52.000 volontera koji su sakupili 4.800 tona otpada.

Zelena čistka - Volonteri radili diljem Hrvatske unatoč kiši

Unatoč jakoj kiši i lošim meteorološkim prilikama, volonteri koji su sudjelovali u akciji Zelena čistka nisu se dali smesti. U većem dijelu zemlje akcija je uspješno provedena, a Hrvatske šume opet su se pokazale kao jedan od najvažnijih kotačića Zelene čistke. Akciju koordinira nevladina udruga Žmergo iz Opatije koja je prethodne godine okupila više od 52.000 volontera koji su sakupili 4.800 tona otpada.

Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš već tradicionalno se održava vikend prije Dana planeta Zemlje, no ove godine vremenske prilike nisu išle u prilog volonterima. Jaka kiša koja je padala cijelu subotu nagnala je mnoge da odustanu od akcije i prebace je na slijedeći vikend, no ne i zagrebačku podružnicu Hrvatskih šuma. Unatoč kiši, Hrvatsko šumarsko društvo – ogranak Zagreb, šumarija Zagreb, Hrvatski lovački savez te Aikido društvo Zagreb okupilo je tridesetak volontera i očistilo prostor oko vile Rebar na samom ulazu u PP Medvednica. Akcija je trajala oko 2 sata a skupljeno je oko 5 kubika raznoga otpada. Volonteri su se nakon akcije družili u Lovačkom domu Društva Sljeme na Bliznecu gdje im je priređena i zakuska.
Ipak po količini sakupljenog otpada prednjačila je šumarija Kutina koja je kao i svake godine aktivno sudjelovala u provedbi Zelene čistke. Ove godine je čišćenje izvršeno u gospodarskoj jedinici Kutinske nizinske šume na šumskoj cesti uz odjel 74 (bivši rasadnik). Zbog kiše koja je padala cijelo dopodne izostao je veći angažman lokalnog stanovništva. U akciji je sakupljeno cca 35 tona raznovrsnog otpada samo na toj lokaciji. Na istom mjestu je čišćeno i prije tri godine ali je na žalost divlja deponija odmah obnovljena. Djelatnici šumarije Velika Gorica zajedno sa lovačkim društvom Jarebica Mraclin i gradskim službama sakupili su oko 30-40 m3 otpada iz šuma Šiljakovačke Dubrave. Šumarija Popovača sakupljala je otpad u suradnji s lovačkom udrugom Fazan Voloder i planinarskim društvom Jelengrad Kutina, a sakupljeno je oko 15 m3 raznoraznog otpada.
Hrvatske šume Uprava šuma Delnice i delnički ogranak Hrvatskog šumarskog društva, zajedničkim su se snagama priključile akciji Zelena čistka, gdje se radilo na sanaciji divljeg odlagališta otpada u šumskom predjelu Rohać. Unatoč vremenskim prilikama koje nikako nisu išle na ruku aktivistima, sakupilo se tridesetak volontera koji su svojski prionuli poslu i gotovo potpuno sanirali navedenu deponiju.
- Iznimno raduje činjenica da se unatoč kiši koja se pomalo pretvarala u snijeg na akciji sakupilo ovoliko ljudi ornih za rad, a još više da su sami sudionici pokazali inicijativu da se akcija nastavi drugom prilikom obzirom da poradi vremenskih prilika deponija nije sanirana u cijelosti. S druge strane vrlo smo tužni što smo bili primorani sanirati odlagalište koje je već sanirano prije tri godine, a što pokazuje nevjerojatnu neodgovornost i nemar naših sugrađana, koji su nakon prethodne sanacije neodgovornim bacanjem smeća ponovo stvorili „pravo malo smetlište", - izjavili su predsjednik HŠD-a Delnice Goran Bukovac i rukovoditelj odjela ekologije delničke podružnice, Željko Kauzlarić.
Loša vremenska prognoza nije uspjela uplašiti niti entuzijaste grada Koprivnice koji su se odazvali 5. jubilarnoj Zelenoj čistki u gradu Koprivnica. Prije 5 godina, od inicijative nekoliko građana zajedno sa Hrvatskim šumama, Zelena čistka prerasla je u pokret za ljepši i čistiji grad. Građani, djelatnici Hrvatskih šuma te ekološki orijentirane udruge, planinarska, izviđačka te lovačka društva, uspjeli su barem na jedan dan smanjiti količinu otpada za 45 m³ (5.100kg). Unatoč lošem vremenu, akciji se odazvalo 105 građana i zaljubljenika prirode. Izabrane šumske lokacije za čišćenje nalaze se u neposrednoj blizini grada tako da je akcija skrenula pozornost građana na rekreativnu i turističku funkciju šume te potrebu za brigom o okolišu. I ove godine, Hrvatsko šumarsko društvo zajedno sa lovačkom udrugom prigodno je počastilo sve sudionike te i na taj način dobilo podršku za organiziranjem slijedeće akcije. Zelena čistka na području UŠP Koprivnica provodila se do kraja mjeseca travnja.
Našičani su također čistili po kiši a akcija se odvijala na području šumarije Našice, predjel Kršinačka Urbarija, u koordinaciji upravitelja Vlade Keglevića. Mjesto je bilo čišćeno i prijašnjih godina, no to nije obeshrabrilo nesavjesne građane koji su opet zatrpali otpadom isto mjesto. U suradnji sa komunalnim poduzećem Našički Vodovod, djelatnici šumarije te pojedini volonteri, su prikupili oko 25 m³ raznog otpada.
Vinkovčani su imali nešto malo više sreće sa vremenom. U zajedničkoj akciji čišćenja divljih odlagališta sudjelovali su djelatnici Stručnih službi UŠP Vinkovci. Akcija je provedena na području Šumarije Vukovar, Jankovačka Dubrava, u neposrednoj blizini prometnice Vinkovci - Tovarnik. Prikupljena je veća količina ilegalno odloženog otpada u šumi te na poljskom putu.
Bio je to još jedan doprinos djelatnika Hrvatskih šuma u brizi za čisti okoliš. Hrvatske šume akciju su podržale od samih početaka, jer borba sa divljim deponijima predstavlja sastavni dio radnoga dana svakog šumara.

zel cis01

zel cis02

zel cis03

zel cis04