Nalazite se ovdje: Početna Javni uvid News Latest Održan drugi sastanak članova projektnog tima Fearless Velebit

Ove web stranice koriste kolačiće da bi se pravilno prikazivale. Korištenjem naših web stranica, pristajete na spremanje kolačića na Vaš uređaj.

Otvori politiku privatnosti      Otvori sve dokumente politike e-privatnosti      Otvori GDPR dokumente       O kolačićima

Javni uvid

vele02 th

U utorak, 4. veljače 2020. godine, u UŠP Gospić je održan drugi po redu sastanak članova projektnog tima Fearless Velebit. Osim članova projektnog tima HŠ d.o.o., sastanku su nazočili i članovi partnera projekta – MUP, kao i predstavnici Nacionalnog parka Paklenica i Parka prirode Velebit. Sastanak je otvorio direktor Sektora za zelenu energiju i projekte sufinancirane sredstvima EU fondova i međunarodne projekte Mario Klobučar, izražavajući iznimno zadovoljstvo što je službeno započeo još jedan projekt zaštite okoliša kojem su nositelj Hrvatske šume d.o.o. 

U utorak, 4. veljače 2020. godine, u UŠP Gospić je održan drugi po redu sastanak članova projektnog tima Fearless Velebit. Osim članova projektnog tima HŠ d.o.o., sastanku su nazočili i članovi partnera projekta – MUP, kao i predstavnici Nacionalnog parka Paklenica i Parka prirode Velebit.

Sastanak je otvorio direktor Sektora za zelenu energiju i projekte sufinancirane sredstvima EU fondova i međunarodne projekte Mario Klobučar, izražavajući iznimno zadovoljstvo što je službeno započeo još jedan projekt zaštite okoliša kojem su nositelj Hrvatske šume d.o.o. Riječ je o Fearless Velebitu, projektu razminiranja i očuvanja šumskih ekosustava u zaštićenim i Natura 2000 područjima u Ličko – senjskoj i Zadarskoj županiji.
Opći cilj projekta Fearless Velebit je razminiranje, očuvanje i zaštita šuma i šumskog zemljišta na području Parka prirode Velebit i Nacionalnog parka Paklenica i obuhvaća područje od ukupno 1.676,34 ha koje se prostire u dvije županije, Ličko-senjskoj i Zadarskoj.

Realizacijom ovoga projekta,od minsko-eksplozivnih i neeksplozivnih ubojnih sredstava bit će očišćeno 1.645,26 ha šuma, šumskog te ostalog (nešumskog) zemljišta, od čega 1.567,63 ha na području Parku prirode Velebit, a 77,64 ha u Nacionalnom parku Paklenica.

Time će se značajno donijeti poboljšanju protupožarne zaštite. Uz to, bit će rekonstruirano 75,07 km (31,08 ha) zapuštenih protupožarnih prosjeka s elementima šumske ceste na području Parka prirode Velebit.
U okviru projekta (u sklopu održavanja početne i završne konferencije) poduzeti će se i aktivnosti usmjerene podizanju svijesti javnosti o važnosti očuvanja bioraznolikosti i vrijednosti usluga ekosustava te važnosti održivog upravljanja šumama i šumskim zemljištem.

Ukupna vrijednost projekta “Razminiranje i očuvanje šumskih ekosustava u zaštićenim i Natura 2000 područjima u Ličko senjskoj i Zadarskoj županiji – FEARLESS VELEBIT“ je 266,5 milijuna kuna od čega 85% odnosno 218.708.288,14 kuna čine bespovratna sredstva iz Kohezijskog fonda.

Projekt Fearless Velebit provodit će se u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija za razdoblje 2014.-2020., specifičnog cilja Razminiranje, obnova i zaštita šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima iz kojeg će se za provedbu svih aktivnosti projekta osigurati 85 % ukupnog iznosa projekta, dok će se 15 % osigurati nacionalnim sufinanciranjem. Razdoblje provedbe projekta je od 1. kolovoza 2018. do 30. lipnja 2023. godine.

Na drugom službenom sastanku projektnih partnera voditelj projekta Božidar Ćaćić je predstavio ciljeve i aktivnosti koje su određene u prvoj fazi projekta, ali i najavio nadolazeće. Svaki partner je ukratko prezentirao svoj status provedbe aktivnosti u projektu s naglaskom na bitne informacije o identificiranim poteškoćama. Svakako je važno naglasiti kako je zbog iznimno povoljnih vremenskih uvjeta za razminiranje do sada razminiran velik dio projektnog područja što je odličan rezultat i preduvjet za pokretanje novih koraka. Veselimo se rezultatima projekta kojima smo sve bliže cilju „Hrvatska bez mina.“ 

esf eu

vele01

vele02

Nalazite se ovdje: Početna Javni uvid News Latest Održan drugi sastanak članova projektnog tima Fearless Velebit