Nalazite se ovdje: Početna Lovstvo EKO EKO EKOLOŠKI PROIZVOD HRVATSKE

Ove web stranice koriste kolačiće da bi se pravilno prikazivale. Korištenjem naših web stranica, pristajete na spremanje kolačića na Vaš uređaj.

Otvori politiku privatnosti      Otvori sve dokumente politike e-privatnosti      Otvori GDPR dokumente       O kolačićima

EKOLOŠKI PROIZVOD HRVATSKE

EKOLOŠKA PROIZVODNJA I CERTIFIKACIJA EKOLOŠKIH PROIZVODA

Kao odgovor na dosadašnji (konvencionalni) način uzgoja biljka i životinja koji ima niz nedostataka kao što su: onečišćenje tla, vode i zraka, te pronađeni tragovi štetnih tvari u hrani, pojavila se ekološka proizvodnja. Ekološka proizvodnja ima za cilj zaštititi tlo i vodu, te na taj način sačuvati biološku raznolikost. Hrana proizvedena na ekološki način ne sadržava štetne rezidue mnogih kemijskih spojeva i svojom hranidbenom vrijednošću doprinosi većoj otpornosti svih živih organizma. U svrhu razvoja ekološke proizvodnje izrađena je zakonska regulativa koja je danas gotovo u potpunosti usklađena sa europskom. Prvi Zakon o ekološkoj proizvodnji izašao je 2001. godine, a nakon toga su slijedili razni Pravilnici koji su regulirali sve vidove proizvodnje poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Na tragu održivog razvoja i zaštite šuma kao jednog od najvrjednijih prirodnih resursa, Hrvatske šume d.o.o. su osnovale Nadzornu stanicu za ekološku proizvodnju, koja je istovjetna Službi za certifikaciju proizvoda (Izjava DIR-16- JR- 2012- 2692/01) kao logičan nastavak djelatnosti koje se bave održivim gospodarenjem prirodnim resursima.

Rješenjem Klasa: UP/I-320-07/10-01/281 od 8. studenoga 2010. godine, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja ovlastilo je Hrvatske šume d.o.o. za provođenje postupka potvrđivanja sukladnosti proizvoda, procesa i usluga u ekološkoj proizvodnji. Ovlaštenom kontrolnom tijelu Hrvatske šume d.o.o. Ministarstvo je dodijelilo kodni broj HR-EKO-05 pdf.

Hrvatske šume d.o.o. Služba za certifikaciju proizvoda akreditirane su prema normi HRN EN 17065 za certifikaciju proizvoda u ekološkoj proizvodnji  pdf.

Prilog potvrdi o akreditaciji pdf

Hrvatske šume d.o.o. ovlaštene su za provođenje postupka stručne kontrole u ekološkoj proizvodnji, a na temelju dobivene akreditacije prema normi HRN EN 17065 pdf.

Da bi neki proizvod bio certificiran kao ekološki mora biti proizveden na načelima Zakona o ekološkoj proizvodnji i pod stalnim nadzorom ovlaštenog kontrolnog tijela koje na kraju proizvodnog ciklusa izdaje certifikat za određeni proizvod. Samo onaj proizvod za kojeg ovlašteno kontrolno tijelo potvrdi da je proizvedeno na načelima ekološke proizvodnje može nositi znak hrvatskog ekološkog proizvoda

 

Slika 1. Znak hrvatskog ekološkog proizvoda

eko

 

Slika 2. Znak europskog ekološkog proizvoda

eko

 

 

 

Koraci do ekomarkice
Korisni linkovi

Nalazite se ovdje: Početna Lovstvo EKO EKO EKOLOŠKI PROIZVOD HRVATSKE