Ove web stranice koriste kolačiće da bi se pravilno prikazivale. Korištenjem naših web stranica, pristajete na spremanje kolačića na Vaš uređaj.

Otvori politiku privatnosti      Otvori sve dokumente politike e-privatnosti      Otvori GDPR dokumente       O kolačićima

EU fondovi

Razminiranje i očuvanje šumskih ekosustava u zaštićenim i Natura 2000 područjima u Ličko-senjskoj i Zadarskoj županiji – FEARLESS VELEBIT

Projekt je financiran iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Provodi se u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Ukupna vrijednost projekta: 257.303.868 HRK

Iznos koji sufinancira EU: 218 708 288,14 HRK

Vrijednost projekta za HŠ d.o.o.: 39.920.935 HRK

Provedba projekta počela: 01.08.2018.

Trajanje projekta: do 30.06.2023.

Nositelj projekta: Hrvatske šume d.o.o.;

Partner: Ministarstvo unutarnjih poslova;

Suradnici: Javna ustanova „Park prirode Velebit” i Javna ustanova „Nacionalni park Paklenica”;

Područje provedbe projekta: Ličko - senjska i Zadarska županija;

Cilj projekta: Razminiranje, očuvanje i zaštita šuma i šumskog zemljišta u okviru ekološke mreže Natura 2000 na zaštićenom području Parka prirode Velebit i Nacionalnog parka Paklenica.

Planirane aktivnosti:
- Razminiranje šuma i šumskog zemljišta
- Obnova šumske protupožarne infrastrukture

Očekivani rezultati projekta:
Projektom će se razminirati ukupno 1.645,26 ha šuma i šumskog te ostalog (ne šumskog) zemljišta, na području Parka prirode Velebit i Nacionalnog parka Paklenica. Time će se omogućiti održivo upravljanje i zaštita šuma, odnosno nesmetana provedba 12 šumskogospodarskih planova, odnosno Programa gospodarenja za gospodarske jedinice s Planom upravljanja područjem ekološke mreže, kao i Plana upravljanja „Park prirode Velebit“ i Plana upravljanja „Nacionalni park Paklenica“, te će se stvoriti preduvjeti za uspostavljanje sustava monitoringa i okvira upravljanja za ekološku mrežu Natura 2000.
Omogućit će se obnova ugroženih i zaštićenih rijetkih livadnih vrsta. Naime projektno područje najvećim dijelom obuhvaća obnovu šumskog zemljišta koje je u naravi travnjačko stanište. Uslijed nedostupnosti navedenih područaja zbog miniranosti došlo je do ugrožavanja takvih staništa. Razminiranjem će se postići poboljšanje stupnja očuvanosti ciljnih stanišnih tipova (na područja ekološke mreže HR5000022 Park prirode Velebit) odnosno postiže se podizanje stupnja očuvanosti ugroženih travnjačkih staništa te pospješivanje usluge ekosustava travnjačkih staništa.
Na projektnom području obnoviti će se, odnosno rekonstruirati ukupno 75,07 km postojećih protupožarnih prosjeka s elementima šumske ceste (PPsEŠC) koje će se koristiti za protupožarno osmatranje kao i za redovito gospodarenje šumama prilikom kojeg bi se kroz uzgojne radove smanjila opasnost od požara.

Kontakt osoba za dodatne informacije o projektu je voditelj projekta Božidar Ćaćić, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Kreirana je web stranica projekta www.fearless-velebit.eu.

fearless velebit 1