Ove web stranice koriste kolačiće da bi se pravilno prikazivale. Korištenjem naših web stranica, pristajete na spremanje kolačića na Vaš uređaj.

Otvori politiku privatnosti      Otvori sve dokumente politike e-privatnosti      Otvori GDPR dokumente       O kolačićima

EU fondovi

Skriveni krajolici - nove destinacije divljine i kulture u mađarsko - hrvatskom prekograničnom području – HIDDEN LANDSCAPES

Projekt je financiran u sklopu programa: Interreg V-A Programa suradnje Mađarska - Hrvatska 2014.-2020.

Ukupna vrijednost projekta: 1. 699.946,78 EUR

Iznos koji sufinancira EU: 1.444.954,74 EUR

Vrijednost projekta za HŠ d.o.o.: 540.169,40 EUR

Provedba projekta počela: 01.01.2021.

Trajanje projekta: do 31.12.2022.

Nositelj projekta: Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek;

Partneri: Hrvatske šume d.o.o., Općina Bilje i Nacionalni park Dunav Drava iz Mađarske;

Područje provedbe projekta: Osječko-baranjska županija (Hrvatska) i Županija Baranya (Mađarska);

Cilj projekta: Cilj projekta je poboljšati i diverzificirati prekograničnu turističku ponudu Mađarske i Hrvatske razvojem novih zajedničkih ekoturističkih programa u netaknutoj, zaštićenoj prirodnoj i kulturnoj baštini.
U projekt su uključena 4 zaštićena područja: Park prirode Kopački rit, Biljska stepa, spomenik prirode i naselje Zlatna greda u Hrvatskoj i zaštićeni krajolik planina Zapadni Mecsek u Mađarskoj.

Planirane aktivnosti:

- Rekonstrukcija i opremanje 3 centara za posjetitelje (2 u Hrvatskoj i 1 u Mađarskoj)
- Uspostava turističke zelene infrastrukture u naselju Zlatna Greda i Stepi Bilje - šetnice, odmarališta, info paneli, herbarij na otvorenom, prezentacija kulturne i prirodne baštine, plovni put s postavom umjetničkih skulptura uz obalu
- Pješačka poučna staza u Parku prirode Kopački rit uz osmatranje divljači
- Festivali, promocije i studijska putovanja
- Izrada plana upravljanja posjetiteljima

Očekivani rezultati projekta:

Na projektnom području evidentan je nedostatak atraktivnih sadržaja jedinstvenih izvan naše prekogranične regije. Hrvatske šume kroz aktivnosti u projektu planiraju skrivena blaga Baranje i baranjskih šuma prilagoditi za posjetitelje i turiste kroz niz akcija od građevinskih radova restauracije objekata u naselju Zlatna Greda, koja je zaštićeno kulturno dobro, do hortikulturnog uređenja okoliša sadnjom autohtonog bilja. Kroz ovaj projekt financirat će se nova postava edukacijskog centra lovačke kuće Zlatna Greda s 83 m nove pristupne staze, te sjenica površine 37,50 m² s dječjim igralištem i 2 informativne ploče. Nedaleko od lovačke kuće planirana je izgradnja poučne staze Guščara (wilderness route) duljine 2400 m, gdje će se posjetitelji upoznati s vrstama autohtone divljači koja obitava u baranjskim šumama. Dalje nas put vodi do jedinstvene lokacije, zaštićenog kulturnog dobra, naselja Zlatna Greda. Ona će biti opremljena s 3356 m šetnica, 9 informativnih ploča, 20 solarnih svjetiljki. Kroz projekt će se izgraditi 110,10 m² osmatračnica, postaviti 10 info tabli i 6 kompleta stolova s klupama, te se dugoročno planira stvoriti pozitivno ozračje za održivo korištenje lokalnih prirodnih resursa, te promovirati kulturnu baštinu. Novi inovativni sadržaji će povećati vrijednost šireg područja, a u Hrvatsku privlači brojne inozemne turiste. Turizam je tradicionalna i važna sastavnica gospodarenja baranjskim šumama. Isto tako, to je vrlo dinamična djelatnost, koja zahtijeva stalno poboljšanje ponude i praćenje svjetskih trendova. Očekivano 8800 turista će posjetiti destinacije i programe koji će se razvijati kroz ovaj projekt, dva lokaliteta će biti opremljena obnovljivim izvorima energije, a ukupno će biti uspostavljeno 7 novih inovativnih sadržaja i atrakcija: Landart plovni put, plutajući centar za posjetitelje, staklenik, osvjetljenje šume i skulptura s obje strane granice, šetnice kroz divljinu uz osmatranje divljači, herbarij na otvorenom, te sveukupno 31,12 ha restauriranog područja.

Kontakt osoba za dodatne informacije o projektu je voditelj projekta mr.sc. Mirjana Polimac, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

eu projekti hidden landscapes1   eu projekti hidden landscapes2