Nalazite se ovdje: Početna Tvrtka O nama News Latest

Ove web stranice koriste kolačiće da bi se pravilno prikazivale. Korištenjem naših web stranica, pristajete na spremanje kolačića na Vaš uređaj.

Otvori politiku privatnosti      Otvori sve dokumente politike e-privatnosti      Otvori GDPR dokumente       O kolačićima

olujno nevrijeme1 th

Prošli tjedan, točnije u utorak 4. kolovoza u popodnevnim satima olujno nevrijeme ponegdje praćeno tučom zahvatilo je veći dio Slavonije. Prema prvim procjenama, najveće su štete u UŠP Osijek, osobito na području Šumarije Batina, te u UŠP Našice i UŠP Požega (cijelo područje šumarije Čaglin i dio područja šumarije Pleternica). Vjetar i led polomili su brojna stabla, građevinske i lovno-gospodarske objekte, a mjestimične bujice oštetile su šumsku infrastrukturu. 

urban vel logo

Unatoč sve užurbanijem stilu života i ekspanziji životnog prostora stanovnici Grada Zagreba mogu biti ponosni na zelene površine na svom području. Zagrebačke se šume kao manje ili veće cjeline prostiru u sjevernom dijelu grada uglavnom na južnim, jugozapadnim i jugoistočnim obroncima Medvednice. Zagreb također ima 1 park prirode (PP Medvednica) te 8 posebnih rezervata, tri značajna krajobraza te 18 spomenika parkovne arhitekture.

hungary cro logo

Odbor za praćenje programa suradnje Interreg V-A Mađarska -Hrvatska odabrao je projekt Hidden landscapes – new wildlife and culture destination in HU – HR cross – border area koji će se financirati iz ovog Programa. Nositelj projekta je Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, a partneri su Hrvatske šume d.o.o. (UŠP Osijek), Dunav Drava nacionalni park – Mađarska i Općina Bilje. Ukupna vrijednost projekta je 1 699 946,78 EUR, dok je vrijednost projekta za Hrvatske šume 540 169, 40 EUR. Projekt se financira 85 % sredstvima Europske unije. Cilj projekta je unaprijediti, te obogatiti turističku ponudu u mađarsko-hrvatskom pograničnom području razvijanjem nove eko turističke ponude u zaštićenoj prirodnoj i kulturnoj baštini Baranje.

osa th

Tijekom lipnja i srpnja na području park šuma grada Zagreba (Tuškanac, Kraljevec, Jelenovac, Grmoščica) primjećena je povećana aktivnost osa i pčela za koje građani i djelatnici RJ Hortikultura javljaju da se pojavljuju više nego što je uobičajeno. Stoga upućujemo na oprez prilikom kretanja tim područjem. Na web stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pronašli smo sljedeće preporuke za prevenciju s ciljem smanjenja mogućnosti uboda: ● u prirodi izbjegavajte šarenu i crnu odjeću; nosite bijele, svijetlo smeđe ili bež boje koje odbijaju kukce, ● u prirodi ne koristite kozmetiku ili parfeme cvjetnih mirisa, ● budite oprezni kad se kuha ili jede na otvorenom; hrana i piće privlače kukce, osobito ose, pa pripazite pri jedenju voća i pijenju voćnih sokova i pića iz limenki.

Dok se približava završetak roka u kojem će Europska komisija izdati delegirane akte s ciljem da se utvrde konačne referentne razine za šume država članica za razdoblje 2021-2025., a to je 31. listopada ove godine, podsjetimo se malo gdje je Hrvatska glede Tehničke procjena nacionalnih računskih planova za šumarstvo (NFAP). Vijeće EU je 14. svibnja 2018. godine usvojilo LULUCF Uredbu nakon što je Europski parlament izglasao njeno prihvaćanje 17. travnja 2018. Uredba osigurava provedbu političkog dogovora da sektor korištenja zemljišta, zajedno s drugim sektorima, da svoj doprinos cilju EU-a a to je ukupno smanjenje emisija stakleničkih plinova do 2030. godine za 40 % od 1990. godine. Također je u skladu s Pariškim sporazumom koji ukazuje na ključnu ulogu sektora korištenja zemljišta u postizanju dugoročnih ciljeva ublažavanja klimatskih promjena. Prema LULUCF Uredbi, svaka je država članica obvezna napraviti i predati Europskoj komisiji svoje nacionalne računske planove za šumarstvo (National forestry accounting plan, skraćeno NFAP), uključujući predloženu referentnu razinu za šume (Forest reference level, skraćeno FRL) (članak 8.3.). 

Nalazite se ovdje: Početna Tvrtka O nama News Latest