Nalazite se ovdje: Početna Tvrtka O nama Ustrojna shema News Interreg projektom Hrvatskih šuma Hidden landscapes revitalizira se zaštićena prirodna i kulturna baština Baranje

Ove web stranice koriste kolačiće da bi se pravilno prikazivale. Korištenjem naših web stranica, pristajete na spremanje kolačića na Vaš uređaj.

Otvori politiku privatnosti      Otvori sve dokumente politike e-privatnosti      Otvori GDPR dokumente       O kolačićima

Interreg projektom Hrvatskih šuma Hidden landscapes revitalizira se zaštićena prirodna i kulturna baština Baranje

interreg baranja2

Cilj Interreg projekta prekogranične suradnje Hrvatske i Mađarske, Hidden landscapes, je unaprijediti i obogatiti turističku ponudu u mađarsko-hrvatskom pograničnom području razvijanjem nove eko-turističke ponude u zaštićenoj prirodnoj i kulturnoj baštini Baranje.


 

Cilj Interreg projekta prekogranične suradnje Hrvatske i Mađarske, Hidden landscapes, je unaprijediti i obogatiti turističku ponudu u mađarsko-hrvatskom pograničnom području razvijanjem nove eko-turističke ponude u zaštićenoj prirodnoj i kulturnoj baštini Baranje. Krajem svibnja potpisan je Ugovor o sufinanciranju, a provedba projekta počela je sa pripremnim aktivnostima 1.1.2021.godine, s planiranim završetkom 31.12.2022. U projekt su uključena 4 zaštićena područja sa fokusom na njihove manje poznate lokalitete i zanimljivosti – Park prirode Kopački rit, Biljska stepa – spomenik prirode i naselje Zlatna Greda u Hrvatskoj te planina Mecsek u Mađarskoj. Nositelj projekta je Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek uz partnere Hrvatske šume d.o.o., Nacionalni park Dunav Drava iz Mađarske i Općina Bilje.

Za istaknuti je da je to financijski jedan od značajnijih projekata odobrenih u sklopu drugog poziva regionalne suradnje Hrvatske i Mađarske. Ukupna vrijednost projekta je 1,7 milijuna eura od čega je 85% iz EU sredstava i 15 % iz vlastitih sredstava dionika. Vrijednost dijela projekta za aktivnosti Hrvatskih šuma iznosi 540 tisuća eura od kojih je iz EU fondova osigurano 459 tisuća eura, a vlastito financiranje će biti 81 tisuća eura. Hrvatske šume će u svojem dijelu projekta imati 4 opsežne projektne aktivnosti na 3 lokacije. U Lovačkoj kući Zlatna Greda uspostaviti će se edukacijski centar za učenje o fenomenu poplavnih šuma i autohtonoj flori i fauni, uređena pješačka staza, postavljeni drveni paviljon za učionicu na otvorenom, dječje igralište s drvenim i edukativnim elementima i informativne ploče. Sama pustara Zlatna Greda revitalizirati će se izgradnjom šetnica i postavljanjem solarnih svjetiljki, uređenjem pristupnih puteva, postavljanjem  edukativnih ploča o povijesti pustara i prirodnom okruženju, nadstrešnica, odmorišta s klupama i sl.. Zelena infrastruktura sanirati će se uklanjanjem suhih, bolesnih i opasnih stabala te se zasaditi prikladne autohtone biljne vrste. U projekt je uključena i nabava potrebne mehanizacije i alata za održavanje uređenih površina. Na sjevernom ulazu u Park prirode Kopački rit urediti će se „staza divljine Gušćara“ za promatranje divljih životinja i edukaciju, urediti drveni most i odmorišta. Nositelj projekta, udruga Zeleni Osijek te partneri općina Bilje i prekogranični partneri će se u svojim projektnim aktivnostima posvetiti uspostavi i uređenju turističko-edukativne infrastrukture na lokaciji Biljske stepe, opremanju centra za posjetitelje na Dravi u Osijeku, dok će se na području Nacionalnog parka Dunav-Drava u Mađarskoj ulaganja odnositi na unaprjeđenje posjetiteljskog centra Tettye i Arboretuma u gradu Pečuhu. Od strane Hrvatskih šuma, UŠP Osijek, voditeljica projekta je Mirjana Polimac uz podršku Službe za projekte sufinancirane sredstvima EU fondova i međunarodne projekte.

Dio provedbenih projektnih aktivnosti je već odrađen, poput ugovaranja vanjske ekspertize, nabave strojeva i opreme, ugovaranje usluga i sl. dok je za drugi dio aktivnosti u planu raspisivanje preostalih postupaka javne nabave. Kompleksan projekt Hidden landscapes usmjeren je na razvijanje održivog korištenja postojećih prirodnih i kulturnih resursa kroz nove turističke i edukativne sadržaje. Iz tog je razloga jedna od značajnih aktivnosti projekta koju provode Hrvatske šume izrada cjelovitog plana upravljanja posjetiteljima. Aktivnosti koje će uređenje i opremanje prostora omogućiti, povećati će vrijednost cijelog područja i broj posjetitelja te će se kroz ostvarene prihode osigurati samoodrživost ovog lokaliteta. Rad na ovakvim projektima doprinos je životu stanovnika u ruralnim predjelima, temeljem proširenja sadržaja i dodatne valorizacije agrarne, šumske, šumarske i kulturne baštine Baranje.

interreg baranja1

 

interreg baranja2

 

interreg baranja3

Nalazite se ovdje: Početna Tvrtka O nama Ustrojna shema News Interreg projektom Hrvatskih šuma Hidden landscapes revitalizira se zaštićena prirodna i kulturna baština Baranje