Nalazite se ovdje: Početna Tvrtka Uprave šuma UŠP Delnice News Latest Protupožarna kampanja Hrvatskih šuma d.o.o.

Ove web stranice koriste kolačiće da bi se pravilno prikazivale. Korištenjem naših web stranica, pristajete na spremanje kolačića na Vaš uređaj.

Otvori politiku privatnosti      Otvori sve dokumente politike e-privatnosti      Otvori GDPR dokumente       O kolačićima

Protupožarna kampanja Hrvatskih šuma d.o.o.

pp kampanja hs th

Dok prizori užasnih požara obilaze svijet, vrijedi se podsjetiti koliko je važno ulaganje u protupožarnu preventivu. Jedan od glavnih ciljeva Hrvatskih šuma d.o.o. spas je naših šuma u mediteranskom području, a koje su izuzetno ugrožene uslijed klimatskih promjena. Na području Mediterana to su prije svega visoke temperature i velike suše, zbog kojih je vlaga u biljkama vrlo mala te one postaju odlično gorivo ukoliko dođe do požara. Preventivno djelovanje stoga je ključ uspjeha u borbi protiv požara.

pp kampanja hs

Dok prizori užasnih požara obilaze svijet, vrijedi se podsjetiti koliko je važno ulaganje u protupožarnu preventivu.

Jedan od glavnih ciljeva Hrvatskih šuma d.o.o. spas je naših šuma u mediteranskom području, a koje su izuzetno ugrožene uslijed klimatskih promjena. Na području Mediterana to su prije svega visoke temperature i velike suše, zbog kojih je vlaga u biljkama vrlo mala te one postaju odlično gorivo ukoliko dođe do požara. Preventivno djelovanje stoga je ključ uspjeha u borbi protiv požara.

Tako se za sve državne šume i šumska zemljišta svake godine radi procjena opasnosti od požara, po kojoj su šumske površine razvrstane po stupnjevima opasnosti od požara od I.-IV., a površine ucrtane u pregledne zemljovide. Osnovana je Motriteljsko-dojavna služba koja djeluje od 1. lipnja do 30. rujna. Za šume u I. stupnju opasnosti od požara, u razdoblju povećane opasnosti od požara, motrenje i dojava provodi se danonoćno (od 0-24 sata). Motrenje i dojava požara na području krša provodi se sa 176 motrionica i 14 čvrstih objekata. Na mjestima i područjima nedostupnima pregledu i opažanju s motrionica, poslove provodi ophodarsko-dojavna služba i to pješke i vozilima.

Za period od 2018. do 2021. godine Hrvatske šume d.o.o. nabavile su integriranu uslugu video nadzora s detekcijom dima i vatre i simulatorom širenja požara te uslugu privatne radijske komunikacije u svrhu protupožarne zaštite šuma. Riječ je o trenutno 96 kamera raspoređenih na 48 lokacija (svaka lokacija s po 2 kamere) i 4 nadzorna operativna centra koji su smješteni u četiri Dalmatinske županije, s tim da je video signal omogućen i u DUZS-ovom centru u Divuljama.

U svrhu protupožarne preventive koriste se postojeće gospodarske prosjeke, protupožarne prosjeke i protupožarne prosjeke s elementima šumske ceste koje se svake godine i održavaju, te se grade i nove. Zaključno s 2020. godinom napravljeno je 5.576,58 km protupožarnih prosjeka sa elementima šumske ceste, a za ovu godinu planirana je izgradnja još 197,05 km novih protupožarnih prosjeka s elementima šumskih cesta.

Uz sve to, posebno ja važno informirati javnost te se s tim ciljem provode razne promidžbene aktivnosti. Hrvatske šume d.o.o. su ove godine u suradnji s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom i Go2Digitalom pod kreativnim vodstvom Imago Ogilvy agencije, na inovativan način podsjetile građane koliko je važna prevencija požara u novoj protupožarnoj kampanji. Ususret požarnoj sezoni, na dvjema frekventnim lokacijama u Zagrebu postavljen je poster koji je dimom i mirisom paljevine podsjetio građane da prilikom šetnje šumom ili uz šumu bace pogled na moguće opasnosti jer je jedino spriječeni požar onaj koji je ugašen na vrijeme. Diljem Hrvatske, a osobito u priobalnim krajevima, postavljeni su jumbo plakati koji upozoravaju na opasnosti od požara.

Iako već godinama Hrvatske šume ulažu znatna sredstva u sve navedene mjere, u kampanji naglašavaju da je svaki par očiju u šumi jednako bitan. Šetate li šumom, bacite pogled a ne otpad. Ugledate li dim ili otvoreni plamen, dojavite vatrogascima! Osvrnite se i spasite šumu!

opusak

Nalazite se ovdje: Početna Tvrtka Uprave šuma UŠP Delnice News Latest Protupožarna kampanja Hrvatskih šuma d.o.o.